Geen Belet?! steunt de horeca en gaat op restaurant

Chef-kok Xavier Leys (35) komt uit de keuken met een mondmasker op. De middagservice zit er net op. Restaurant Fleur de Lys bevindt zich in de voormalige villa Van Eeckhoute. We stellen de in Lochristi overbodige vraag of de villa een link heeft met het sierteeltverleden.

Het sierteeltverleden van Lochristi mag best wat meer in de verf worden gezet

Villa Van Eeckhoute werd in 1890 opgericht als oranjerie en in 1900 verbouwd tot een woning. Hier bevonden zich de burelen van de bloemisterij. De geschiedenis van onze woning hangt nauw samen met die van Villa Vuylsteke enkele huizen verderop in de straat. In deze bloemisterij werd de basis gelegd voor de commerciële bloementeelt in Lochristi.

Als restaurant heb je een bepaalde naam en bijhorende uitstraling. Je zaak uitbaten in een erfgoedpand met geschiedenis en een verhaal is dan zeker een voordeel.

 

Een watertoren in Lochristi

Het enige wat beschermd is aan onze woning is de erker of de loggia links van de voordeur. Waar nu de keuken zit, stond ooit een watertoren. De toren werd decennia geleden al ‘afgezaagd’.

Mijn ouders kochten exact veertig jaar geleden de villa en verbouwden het tot restaurant. Mijn broer en ik zijn hier geboren en opgegroeid. In die tijd keken de gasten nog niet vreemd op als we op zonnige zomerdagen een plonsje waagden in ons zwembadje. Nu is dat wel even anders.

Vijf jaar geleden begon ik hier als chef-kok. Mijn moeder ontvangt wel nog steeds de gasten. We gaven het interieur een meer Parijse look.

Ik leerde de stiel bij sterrenchefs in binnen- en buitenland. Ik zweer bij de klassieke, Franse productkeuken waar ik graag een eigen touch aan geef. We bieden à la carte gerechten en een menu waarin we enkel werken met pure producten waar we zelf in geloven.

 

Het erfgoedkader draagt bij tot de sfeer

Corona zette aan tot creativiteit. Tijdens een crisis moet je als bedrijf vooruitdenken en positief evolueren. We openden een foodshop in wat tot voor kort onze aperitiefbar was en het bleek meteen aan te slaan. We kregen nieuwe en vaste klanten over de vloer.

Ik werk samen met twee sous-chefs en sta zowel in de keuken als de zaal. Het persoonlijk contact met de klanten is heel belangrijk. Bij ons kom je niet zomaar langs tijdens een fietsritje. Wie komt dineren of lunchen bij Fleur de Lys komt met een bepaalde reden.

De muziek, de juiste sfeer, vriendelijke bediening, het erfgoedkader, … het draagt allemaal bij tot de restaurantbeleving. We gaan binnenkort een open keuken creëren om nog meer op die beleving in te spelen. Wees gerust, elke ingreep gebeurt steeds met respect voor de geschiedenis van het gebouw. Sommigen zien erfgoed bewaren als een last of struikelblok. Wij niet, we proberen het beste van vroeger en nu met elkaar te verbinden. We willen het erfgoed juist inzetten om een meerwaarde voor de bezoeker te creëren.

Het sierteeltverleden van Lochristi zou wat mij betreft wat meer in de verf mogen gezet worden in de gemeente. Er hangen zoveel verhalen aan vast. Enkel oude inwoners weten dat het hier ooit een bloemisterij was. Het is een belangrijke troef om mee uit te spelen, zeker nu we dit jaar zo veel mogelijk mogelijk moeten nemen in eigen land.

 

Zelf een kijkje nemen? Restaurant Fleur de Lys, Dorp West 89, 9080 Lochristi. Info: www.fleur-de-lys.be

(c) Marijn Follebout