Geen belet?! strekt de benen in de kapel van het IZOO te Oosterzele

Delfien Neirynck ontvangt ons in de kapel van het klooster in Oosterzele. Het gebouw wordt volledig onder handen genomen. Dansschool ‘Toi, moi et la Danse’ heeft een nieuwe stek gevonden in de kloosterkapel. We trekken onze pointes aan en gaan op ontdekking.

De zusters hebben plaats gemaakt voor ballerina’s

Het zal er hier binnen enkele jaren helemaal anders uitzien. Projectontwikkelaar Artenys verbouwt het IZOO-klooster tot een modern appartementsgebouw. De witgekalkte voorgevel blijft behouden. In het woonuitbreidingsgebied achter het klooster bouwt Matexi een verkeersvrije woonwijk. Wij nemen de prachtige bakstenen kapel van het klooster onder handen.

Tot voor kort huisde mijn balletschool ‘Toi, Moi et la Danse’ nog in de oude kloostergebouwen waar tot vijf jaar geleden een middelbare school gehuisvest was. IZOO staat voor Instituut Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis. De school startte in 1834 als een spinschool voor meisjes. Ik hoop begin 2020 – de balletschool bestaat dan tien jaar – in de ontwijde kapel te kunnen trekken.

De buitenkant van de neogotische kapel uit 1910 is zeer beeldbepalend voor het dorp van Oosterzele. De volledige site is opgenomen op de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.  Hierdoor blijft bijvoorbeeld de achtkantige dakruiter met de klok behouden. Binnen willen we er een functionele en polyvalente ruimte van maken. Er komen vier danszalen en – zo staat het trouwens in de voorwaarden – een kleine bar. Eén van de danszalen zal ook verhuurd worden.

De kapel moet het ontmoetingspunt van de wijk worden, een plek waar sociale ontmoetingen centraal staan. We gaan er een warme thuis van maken waar iedereen welkom is, ook niet-dansers. Ik vind het nu al fantastisch om te zien dat ouders op zaterdagvoormiddag contacten leggen terwijl ze wachten op zoon of dochter.

In mijn school staan goede prestaties en de liefde voor de sport centraal. We verliezen waarden als vriendschap, respect en discipline niet uit het oog. De ouders weten dat en appreciëren die aanpak.

Achter de kapel komt een groenzone. Daar komt ook de ingang. Links van de ingang, waar nu de elektriciteitskasten staan, komt een modern bijgebouw voor de kleedkamers. Hier zou ik graag met contrasten werken. In de kapel komen er twee verdiepingen. Aan de koorzijde behouden we het magnifieke hoogtezicht. Mijn voornaamste zorg is een goede infrastructuur aanbieden. Deze unieke kapel leent zich daar perfect toe.

Vier danszalen in de kapel

Het is geen simpel project. Niet elke aannemer wil er zich aan wagen. Gelukkig heb ik met Bernard Van Hoeylandt een fantastisch architect onder de arm genomen. Hij heeft de hele verbouwing tot in de kleinste details uitgewerkt. Zo weten we, ook financieel, waar we aan toe zijn. Ook projectontwikkelaar Artenys staat me bij met raad.

Soms krijg ik knikkende knieën als ik denk wat ons nog allemaal te wachten staat. Dit is geen verbouwing als dertien in een dozijn. Gelukkig staan mijn man Diederik Persyn en mijn ouders voor de volle honderd procent achter dit project. Ik ben zeker dat al onze leerlingen een vreugdesprongetje zullen maken als ze het resultaat zullen zien. Er is nog veel werk, maar stap voor stap geraken we er wel.

Balletschool Toi, Moi et la Danse. Dorp 48, Oosterzele. Info: www.balletschooltmd.be