De grootste uitdaging was de zoektocht naar stevige, coherente bouwmaterialen

De sinds 1998 beschermde pastorij is één groot kunstwerk

De oude pastorij van Destelbergen werd gebouwd in 1744 in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij. Destelbergen was toen als heerlijkheid eigendom van de abdij. Pas veertig jaar later werd ook de parochiekerk gebouwd.

Mijn man (Wouter Leroy) en ik waren gecharmeerd door het unieke historisch gebouw. De grote ruimtes, de indrukwekkende middengang, de U-vorm van het woonhuis, de gezellige tuin… het raakte ons meteen. Het sinds 1998 beschermde pand is één groot kunstwerk. We kochten de pastorij in maart 2012. Een jaar later kwamen we in een caravan in de tuin wonen. Een mooie tijd.

Hoewel we met een totaalplan werkten, verbouwden we de woning in fases waarbij we het gelijkvloers eerst aanpakten. Het is verbluffend hoe het bouwmateriaal van 1744 de tand des tijds heeft doorstaan. Net voor de geboorte van ons tweede kindje trokken we er in.

Ondertussen telt ons gezin vier kinderen. De grote speelkamer is hun koninkrijk.

Wij zijn de eerste eigenaars die geen pastoor zijn

Veel mensen uit Destelbergen kennen het huis omdat ze hier bijvoorbeeld hun huwelijk kwamen aanvragen. Vorig jaar stond een oudere man op de oprit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilde hij samen met anderen en de pastoor twee weken lang in de kelder tijdens bombardementen van de geallieerden.

Een historisch pand verbouwen, is niet vanzelfsprekend. Er komt heel veel administratie bij kijken. We doken ook de archieven in om de bouwgeschiedenis te achterhalen, maar daar is weinig van bewaard gebleven.

De renovatie vraagt een zekere flexibiliteit, ook qua budget. Handenarbeid is duur. Zo zijn de natuurleien op ons dak stuk voor stuk vastgenageld aan de spanten, een tijdrovend werk. Er diende  gemetst te worden met kalkmortel en zonder koord of paal. Een hele aanpassing voor de aannemers. Stenen mochten niet geslepen worden, enkel afgeklopt met een truweel zoals dat ook in de 18e eeuw gebeurde. Het zijn belangrijke details waar je als bouwheer veel aandacht moet voor hebben. Je moet werken met aannemers die je vertrouwt en die willen meestappen in je verhaal.

Zoektocht naar stevige, coherente bouwmaterialen

De grootste uitdaging was de zoektocht naar stevige, coherente bouwmaterialen. Ze moeten passen in het totaalplaatje. We combineren hiervoor recupmaterialen met nieuwe karaktervolle elementen.  Bezoekers verbazen zich er bijvoorbeeld over dat het terras niet origineel is, opdracht geslaagd denk ik dan.

Mijn favoriete ruimte is de keuken waar we een toffe leefruimte van hebben gemaakt. Mijn kinderdroom om ooit een bad in de slaapkamer te hebben, is ook uitgekomen. Wist je trouwens dat een pastorij vroeger altijd een extra slaapkamer moest hebben voor als de bisschop op bezoek kwam?”

Info: Architectenbureau CAMPENS bvba, www.campens.be.