Ik vraag het aan! Nieuwe ronde meester-leerlingbeurzen

Vraag het aan al wie een vak leert of leerde: vakmanschap en -kennis écht in de vingers krijgen, dat vraagt tijd. Om vakmensen hiertoe de kans te geven, reikt de Vlaamse overheid ook dit jaar beurzen voor een meester-leerlingtraject uit. Maar wat houdt zo’n traject en aanvraag in? Samen met Cultuurregio Leie Schelde nodigen we lokale vakmensen van harte uit op een info- & netwerkmoment op 22 juni bij Dwarsligger vzw (Melle). Wie vraagt het aan?

Info- & netwerkmoment rond lokaal vakmanschap

© Atelier Mestdagh

Wie komt in aanmerking? Hoe pak je het aan? Waar vind ik een meester of leerling? En wat kan de erfgoedcel voor mij betekenen? Het infomoment wordt een avond vol info en getuigenissen. En de kans om andere vakmensen uit de regio te ontmoeten bij een receptie achteraf.

Het moment gaat door op 22 juni (19u45-21u30) bij Dwarsligger vzw in Melle. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht en kan t.e.m. 17 juni.

Klik hier voor meer info.

Welk vakmanschap komt in aanmerking?

Vakmanschap wordt heel breed ingevuld. Het kan gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel-of muzikale tradities, instrumentenbouw … Concreet is de beurs van toepassing op:

 • Vertellen en taalgebruik (bv. vertelcultuur, dialect …)
 • Muziek en podiumkunsten (bv. dans, muziek, theater, circus, performance …)
 • Feesten, rituelen en sociale gebruiken (bv. reuzen maken, carnavalswagens bouwen …)
 • Natuur en landbouw (bv. teelt, imker …)
 • Ambacht, vakmanschap en techniek (bv. molenaars, edelsmeden, houtbewerking, tatoeëren …)
 • Eten en drinken (bv. streekrecepten, bier brouwen, brood bakken …)

Benieuwd welke beurzen in het verleden werden toegekend? Bekijk hier enkele voorbeelden.

Hoe werkt het?

Een beurs aanvragen doe je bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Hou daarbij rekening met volgende zaken:

 • Je vraagt een beurs aan vanuit een partnerschap: een meester en één of meerdere leerlingen. Je werkt samen op voorhand het leertraject uit. Eén-op-één overdracht is hierbij de norm.
 • In de aanvraag bied je een antwoord op vijf inhoudelijke criteria over het erfgoed en het traject. Je aanvraag wordt o.b.v. deze criteria beoordeeld.
 • Het traject duurt max. 24 maanden
 • Het aangevraagd subsidiebedrag bedraagt max. 30.000 euro voor het partnerschap samen. De onderlinge verdeling van de middelen bepaal je zelf.
 • De indiendatum voor aanvragen is uiterlijk 15 september 2022. Het leertraject start ten vroegste op 1 januari en uiterlijk op 1 juli 2023.

Alle info over deze beurs en hoe je een aanvraag kan indienen, vind je hier.

Waarom deze beurs?

©Thomas Reyntens

De beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject zijn een initiatief van de minister van Cultuur Jan Jambon. Ze vertrekken vanuit het idee om zogenaamd ‘immaterieel cultureel erfgoed’ door te geven. Dit erfgoed zit in de hoofden en handen van mensen: kennis, vaardigheden, met wortels in traditie. Onderzoek wijst uit dat de beoefening van sommige technieken meer en meer onder (economische) druk komt te staan. Naar het principe van ‘living human treasures’ biedt de Vlaamse overheid met deze beurs een ondersteunend kader om dat vakmanschap één op één te kunnen doorgeven. Van meester naar leerling.

‘De beurs geeft me de kans om volop voor mijn passie te gaan: het lepel snijden. Twee jaar lang leren mijn lepelbroer Harald en ik al doende inzichten, technieken en stijlen. Van elkaar en van ‘meester’ lepelsnijders in binnen- en buitenland.’

– Thomas Reyntens, Meneertje Teelepel –

Vragen?

Contacteer Ellen. Vanuit Erfgoed Viersprong staan we klaar om mee aanvragen uit de Viersprongregio te ondersteunen.