Een kaarsje branden in de kapel

Kristof Hermans renoveert een vervallen kapel in Scheldewindeke. Het gaat mij niet zozeer om het geloof, wel om respect voor het erfgoed.

Erfgoedheld

De term ‘erfgoedheld’ wuift hij weg. Zie het als mijn hobbyproject, zegt Kristof Hermans (40) die met zijn vrouw, zoon en dochter op de hoeve naast de vervallen kapel in de Gaversesteenweg in Scheldewindeke woont. We ontmoeten elkaar op een donderdag, zijn wekelijkse werkmoment.

Enkele jaren geleden kochten we het vernieuwde deel van een vierkantshoeve, nadat ze gesplitst was in twee delen voor de verkoop. Ons deel was in de ruwbouw – fase en na wat afwerking konden we hier komen wonen. Onze buren hebben huisnummer 57, wij huisnummer 57a en om de één of andere reden is de kapel huisnummer 59. Je zag de kapel amper staan. Hij was compleet overwoekerd door struiken. Binnen stond een vermolmd altaarstuk met een boeket plastieken rozen.

Dank voor de behouden terugkeer

Op een zotte morgen besliste ik het onkruid weg te halen. Ik was meteen gecharmeerd door de schoonheid van dit vergeten stukje erfgoed. Het is zelfs niet terug te vinden in de Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Ik heb me laten vertellen dat de kapel kort na de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd door de toenmalige bewoner van de vierkantshoeve als dank dat zijn zoon als soldaat heelhuids uit de oorlog was teruggekeerd.

Ik vond het zonde dat de kapel stond te vergaan. De deur hing amper nog in zijn ijzers. Ik ben er aan begonnen als een vorm van hobbyproject. Het gaat mij vooral om het respect voor het erfgoed, niet zozeer om het geloof.

Ik ben leerkracht Wetenschappen in de Don Boscoschool in Groot-Bijgaarden. Elke donderdag heb ik vrij. Als de weersomstandigheden het toelaten, vind je mij hier. Het werk brengt rust. Het is mijn wekelijks zen-moment.

Ervaring? Ik heb wel eens een cursus metser gevolgd van 7 zaterdagen bij Syntra Midden-Vlaanderen. Met dit project leer ik veel bij (lacht). Laat ons zeggen dat ik een relatief handige Harry ben.

Oproep via facebook

Na een oproep van mijn vrouw op Facebook kregen we van veel mensen bouwmaterialen aangereikt. De renovatie van de kapel leeft echt wel in de buurt. Regelmatig komen mensen kijken hoe de werken vorderen.

De vloer uit blauwsteen kregen we van een tuinaannemer. Dakwerken Wouter Pyck leverde de authentieke pannen. Hij stond me ook bij met raad en daad hoe ik het dak moet aanpakken. Ik had vooral schrik van die puntgevel. Dat vraagt wel wat inzicht.

Een gepensioneerde werkman van mijn school zal de ramen maken en komt me helpen om ze in de kapel te steken. Ik ben heel benieuwd naar wat we gaan aantreffen als we de vloerplaat uitgraven. In die tijd werd alle mogelijke afval als fundering gebruikt voor zo’n bouwsel.

Klaar voor de toekomst

We weten nog niet hoe we de kapel gaan inkleden. Ik denk bijvoorbeeld aan een fietskapel. Veel mensen reiken ideeën aan. Zelfs de pastoor kwam al een kijkje nemen.

 

Zelf een kijkje nemen? Gaversesteenweg 59, Scheldewindeke (Oosterzele)

(c) Verrassingen om de hoek