Meimaand Mariamaand

De maand mei ligt net enkele dagen achter ons, maar we blikken toch graag even terug.

Meimaand Mariamaand

Meimaand Mariamaand, zo zegt de volksmond. Traditioneel staat de meimaand gekend als de Mariamaand. Gelovigen nemen de tijd om een Mariakapel te bezoeken en nemen deel aan een bedevaart. Ook voor niet-gelovigen kan het bezoeken van een kapel en er eventjes verpozen, een welkom moment van verstilling en rust zijn.

Mariakapel Issegem

Op het kruispunt van de Molenstraat en Issegem vinden we de Mariakapel van het gehucht Issegem, gelegen op de rand van het Ettingebos. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) worden zowel de boom als het kapelletje weergegeven.

De Mariakapel uit 1637 staat in de schaduw van een majestueuze lindenboom. De barokke sokkelkapel is gedeeltelijk uit Balegemse steen opgetrokken. Logische materiaalkeuze, de steengroeve ligt hier letterlijk op een steenworp vandaan.

De Hollandse winterlinde zou aangeplant zijn in het bouwjaar van de kapel. Maar op basis van o.a. de stamomtrek gaat het echter om een 18de-eeuws exemplaar. In 2010 werden de kapel en de linde beschermd als monument.

Linde als beschermboom

De lindeboom wordt ook gezien als een beschermboom, daarom werd hij vaak aan de inkom van hoeves geplant. Achter de kapel bevond zich eertijds het hof Van Der Spiegelen, een van de oudste hoeves van het dorp (nu verdwenen). Deze linde is ook bijzonder omdat het een genetisch belangrijke cultivar van Hollandse linde is.

Gekandelaarde linde

De specifieke vorm van de linde werd bekomen dankzij een welbepaalde snoeikeuze: Kandelaren of kandelaberen. Kandelaren is een historische snoeitechniek waarbij de takken fors worden ingekort. Het beeld van de boom verandert hierbij zo sterk, zodat ’s winters de kale boom op een kandelaar lijkt, met verschillende armen (takken) in de lucht. Niet alle bomen kunnen even goed tegen het sterk terugsnoeien van de takken, maar de linde is hiervoor, net zoals bijv. de wilg, bijzonder geschikt.

Een ter dood veroordeelde en zijn geest

Volgens de overlevering zou een ter dood veroordeelde zou ontsnapt zijn uit de Galgeput te Balegem en zich verstopt hebben in de linde, van waaruit hij de voorbijgangers belaagde. Van dan af dachten de passanten dat er een spook in de boom schuilde. Om de geest te bezweren, werd de kapel bij de boom gebouwd en vanaf dan stopten de spookverschijnselen.