Oproep: ‘Erfgoeddag maakt school!’ Met jou?

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ duikt Erfgoeddag 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag, voor iedereen. De week erop, van 25 tot 29 april, richt Erfgoeddag zich op scholen. Vereniging, klasbak, school … doe je mee? Schrijf je activiteit in voor 14 januari.

Erfgoeddag maakt school? Schrijf je activiteit nu in

Deze editie van Erfgoeddag biedt vele mogelijkheden en manieren om deel te nemen. Met een aanbod voor het brede publiek op Erfgoeddag zelf, of voor scholen tijdens de Erfgoedweek. De rode draad: erfgoed & school. Denk als vereniging voor je activiteit aan alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien; met het verleden van de school, bv. handboeken en andere hulpmiddelen, schooltradities, straffen en beloningen, schooluniformen, de schoolgeschiedenis … Het is een gelegenheid om bepaalde archiefstukken, objecten of activiteiten die je voor scholen ontwikkelde in de kijker te zetten. Misschien wilde je al langer ‘iets’ doen met de scholen in de buurt en is dit een mooie opportuniteit? Of ben je een klasbak?

Informatie & inspiratie vind je op faro.be en in de inspiratiebrochure. Registreer hier je activiteit voor 14 januari.

Klasbakken gezocht!

Tijdens de Erfgoedweek trekt Erfgoeddag met ‘erfgoedklasbakken’ naar scholen. Een initiatief dat we vanuit Erfgoed Viersprong graag mee ondersteunen. Onze regio kent immers vele scholen én vele erfgoedklasbakken: mensen die gebeten zijn door erfgoed en dat enthousiast overbrengen. Zoals jij? Een klasbak zijn, houdt in dat je je in de schoolweek (25-29/4) beschikbaar stelt om een les, workshop etc. aan te bieden rond een thema/ambacht/traditie waar je kennis over hebt. Jij zit aan het roer en bepaalt zelf de inhoud, doelgroep (leeftijd), regio (Viersprong of breder), duur (1 of meerdere lesuren), beschikbaarheid (1 of meerdere tijdstippen), locatie (liefst op de scholen zelf, maar op locatie is mogelijk).

Met Erfgoed Viersprong spelen we matchmaker tussen jou en lokale scholen. Interesse? Contacteer ons voor meer info.

ERFGOEDWEEK: met je school of klas deelnemen?

Van 25 tot 29 april nodigt Erfgoeddag álle leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen en Brussel uit om die week erfgoedactiviteiten in te plannen. Bezoek (in de buurt) een museum, archief; ga met leerlingen op zoek naar het erfgoed van de school (verhalen, objecten en schoolrituelen); nodig een klasbak uit in de klas; of wie weet, vind je je gading tussen bestaande educatieve erfgoedmaterialen of pakketten? Een overzicht hiervan vind je op Erfgoedwijs. Klik hier voor meer info.

Interesse? Contacteer ons en we zoeken samen met jou een klasbak of begeleiden je bij je activiteit.

Doe je mee met de Erfgoedweek? Vul onderstaand formulier in en bezorg het ons tegen 11/2 via info@4sprong.be. Je activiteit komt zo mee in de lokale brochure.

Meer info

Je hebt vragen over de inschrijvingsprocedure? Je zoekt inspiratie, een lokale partner? Contacteer ons. We helpen je graag verder.