Programma Openmonumentendag 2023 bekend

Open Monumentendag, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar de deuren van het onroerend erfgoed open, dit jaar al voor de 35ste keer. Wij zijn dan ook blij om dit programma te kunnen aanbieden en willen hierbij alle organisatoren oprecht bedanken!

Dit jaar slaan we de brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed. Het thema ‘Met hart en ziel’ wil de niet-tastbare tradities, gebruiken en vakkennis die belangrijk zijn voor onze gebouwen en landschappen in de kijker zetten, maar deze ook doorgeven aan de volgende generaties.

Haal je regionale programmabrochure op in jouw bibliotheek of gemeentehuis. Of bekijk de digitale brochure hier.

Funerair erfgoed – Destelbergen & Heusden

Geleide wandeling

 • Wist je dat een begraafplaats meer kan zijn dan enkel een laatste rustplaats? Oude graven zijn dikwijls architecturale pareltjes en vertellen de geschiedenis van het dorp.
 • De gemeente Destelbergen stelt daarnaast graag haar nieuwe herinrichtingsplannen voor de begraafplaatsen van Destelbergen en Heusden voor.
 • Een gratis kinderboekje met opdrachten kan gratis worden afgehaald aan het onthaal van het gemeentehuis en het dienstencentrum Heusden vanaf 1 september 2023.

De rondleiding in Destelbergen start om 10u30, die in Heusden om 15u. Deelname aan de rondleiding (duur ca 1,5 uur) is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht via https://www.destelbergen.be/open-monumentendag

Locatie begraafplaats Destelbergen, Sint-Pietershofstraat z.nr.
Locatie begraafplaats Heusden, Steenvoordestraat z.nr.

Meer info: cultuurdienst Destelbergen, 09 218 92 78, cultuur@destelbergen.be, https://www.destelbergen.be/open-monumentendag

Tentoonstelling ‘Harry Malter. Van dierencircus naar familiepark’ – Destelbergen

 • Circus Piste. Dat was de naam van het rondreizend circus van Harry Malter, opgericht in 1968. 45 jaar geleden vestigde hij zich definitief in Heusden (Destelbergen), een mooie gelegenheid om dit bijzondere circuserfgoed in de kijker te zetten.
 • In deze expo kom je alles te weten over het circusverleden van Harry Malter en de liefde voor zijn dieren.
 • De tentoonstelling is ook na OMD nog te bezoeken, t.e.m. 1 oktober 2023, op woensdag en donderdag van 14u tot 18 uur – op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 19u (niet op maandag en dinsdag).

Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de cultuurdienst Destelbergen, Erfgoed Viersprong, GeMuDes, DSMG, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, Familiepark Malter en Huis van Alijn.

Doorlopend van 14u tot 19u.

Locatie: GOC – gemeentelijk ontmoetingscentrum (ingang via Reinaertpark), Kerkham 2, 9070 Destelbergen

Meer info: cultuurdienst Destelbergen, 09 218 92 78, cultuur@destelbergen.be, https://www.destelbergen.be/vrije-tijd/cultuur/tentoonstelling-harry-malter-van-dierencircus-naar-familiepark

Fotozoektocht en -tentoonstelling – Gontrode (Melle)

 • We dagen je uit om de monumenten in het dorp te ontdekken. Aan de hand van de speurtocht met oude foto’s wandel je langs verschillende historische gebouwen die iets vertellen over de geschiedenis van het dorp.
 • Verwonder je over hoe Gontrode de voorbije 100 jaar is veranderd; of misschien juist niet?!
 • Breng zeker ook eens een bezoek aan de fototentoonstelling in de kerk, waar je zowel historische foto’s, als het werk van hedendaagse fotografen kan bewonderen.

Download de wandeling via de gratis ErfgoedApp. De zoektocht blijft ook na Open Monumentendag beschikbaar in de Erfgoedapp.

Doorlopend van 10u tot 18u.
De wandeling bedraagt ca. 5 km en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Start- en eindpunt: Roo-kerk, Geraardsbergsesteenweg 133, 9090 Gontrode – Melle.

Meer info: Museum, archief en documentatiecentrum Melle, 09/210 07 86, erfgoedpunt@melle.be, https://www.melle.be/activiteiten/detail/3351/historische-fotozoektocht-gontrode

Fototentoonstelling ‘Van vreugde tot verdriet’ – Melsen (Merelbeke)

 • Bekende en minder bekende Melsenaren kijken recht in de lens van de fotograaf. Belangrijke momenten zoals geboortes, communies en huwelijken werden voor eeuwig vast gelegd op de gevoelige plaat.
 • Maar ook alledaagse gebeurtenissen zoals het binnenhalen van het stro of een familieportret bij de notelaar leveren bijzondere momentopnames op.
 • Meer dan 800 foto’s werden ingescand en zijn nu samengebracht in een unieke fototentoonstelling.

Doorlopend van 10u tot 18u. Eveneens te bezoeken op kermiszondag 17 september 2023, van 10u tot 18u.

Locatie: Sint-Stephanuskerk, Melsenstraat 8, 9820 Melsen-Merelbeke

Meer info: Werkgroep Erfgoed Melsen, 09/384 36 06, Roland.deblauwer@skynet.be

Kioskconcert – Merelbeke

 • De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Merelbeke gaf gevolg aan de oproep van Herita en VLAMO. Samen met de gemeente Merelbeke organiseert de harmonie een aperitiefconcert op de mobiele kiosk voor het terras van het Cultuurcafé, tegenover de grote kermis van Merelbeke-centrum.
 • #rondjekiosk
 • Van 11u30 tot 13u00

Locatie: CC Merelbeke, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke

Proefhoeve HOGENT – Bottelare (Merelbeke)

Van het echte boerenbedrijf tot “experimental farm”  – documentaire & tentoonstelling

 • Na de grote voedselschaarste van 1845-1850 schakelde men een versnelling hoger in de zoektocht naar een beter rendement.
 • De proefhoeve doet vandaag nog steeds onderzoek o.m. op het gebied van gewasbescherming en zet hiermee een lange traditie verder.

In de documentaire ‘Van leenhof Ter Burcht (Borch) tot proefhoeve’ kom je alles te weten over de geschiedenis van deze hoeve. De twee tentoonstellingen ‘Het platteland in de fifties’ en ‘de tractor, een ronkend verhaal’ nemen je mee terug in de tijd naar het landelijke leven op het platteland.

Doorlopend van 10u tot 18u.

Locatie: Proefhoeve HOGENT, Diepestraat 1, 9820 Bottelare – Merelbeke

Meer info: Dienst erfgoedprogramma Merelbeke, 09 210 32 92 (enkel voormiddag), Mieke.van.damme@merelbeke.be, www.merelbeke.be/erfgoed

Windekemolen en Klepmolen – Oosterzele

 • Het molenaarsambacht is een knap staaltje van vakmanschap! Niet enkel de gebruikte technieken maar ook het ambacht van molenaar is uniek.
 • De ziel van de molen, dat is de molenaar. Hij of zij die dat eeuwenoude mechanisme tot leven brengt.
 • Doorlopend van 10u tot 18u.

Locatie Windekemolen: Pastoor De Vosstraat 47, 9860 Oosterzele

Meer info: Provinciaal molencentrum MOLA, 09 342 42 40, mola@oost-vlaanderen.be

Locatie Klepmolen: Bottelweg 1, 9860 Balegem – Oosterzele

Meer info: Willy Van Nevel, 09 362 77 45, klepmolen@mail.be

N.a.v. 10 jaar restauratie van de Klepmolen kan je op 8/9 en 9/9 in de Kluize naar ‘De Novelle van Brecht en Belle’ gaan kijken. Een toneelstuk met een hoofdrol voor molens, liefde en familievetes.

Tickets en meer info: reservaties@oosterzele.be

Ghost bunkers – Oosterzele

Los het mysterie op en bevrijd de geesten uit de bunker!

 • Het spookt in de bunkers van het Bruggenhoofd Gent. Geesten worden gekweld door een onopgelost mysterie. Kunnen jullie ze uit hun lijden verlossen?
 • Duik samen in de geschiedenis van de bunkerlinie. Elke speler krijgt een stukje van de puzzel maar de oplossing vind je enkel door samen te werken…

Download het spel via de gratis ErfgoedApp. Het spel blijft ook na Open Monumentendag beschikbaar in de Erfgoedapp (geen reservatie meer nodig).

Voor het spel zijn 4 spelers (+15 jaar) nodig. Het spel duurt ca. 1 uur. Reserveer je tijdsblok (tussen 10u en 18u) via info@4sprong.be of 09 362 87 19.

Doorlopend: beklim de bunker, geniet van het uitzicht en bekijk het nieuwe infopaneel.

Aan de bunker is er geen parkeerplaats. Kom bij voorkeur met de fiets of te voet.

Locatie: Bunker A33, Wulgenstraat z.nr., 9860 Oosterzele

Meer info en tijdsblok reserveren: Erfgoed Viersprong, 09 362 87 19, info@4sprong.be, www.erfgoedviersprong.be

Oude brouwerij – Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem)

 • 100 jaar brouwde de familie Rubbens hier bier. Vandaag is de site omgevormd tot een bijzonder woonparadijs. Een knap staaltje vakmanschap op een unieke locatie!
 • Dankzij een virtuele rondleiding en audiogids ga je zo terug in de tijd.

Om 11u verkennen we via een begeleide wandeling de Smoorbeekvallei. Verzamelen op de binnenkoer om 10u50.

Om 13u en 15u kan je onder begeleiding van een gids de site verkennen.

Nagenieten kan bij een hapje en een drankje, volkse spelletjes en swingende livemuziek (14u: La Boulangerie du Jazz, 16u: John Joris & Rob Vanspauwe, 17u30: Missy Sippy brass band).

Doorlopend van 11u tot 18u.

Locatie: Oude Brouwerij Zonnegem, Steenbergstraat 17, 9520 Zonnegem – Sint-Lievens-Houtem

Meer info: Lut Nelissen, http://www.oudebrouwerijzonnegem.be

Graan- en oliestampmolen Vuurmolen – Sint-Lievens-Houtem

 • De molen werd gebouwd in het begin van de jaren 1930 en werd de hele tijd draaiende gehouden met een scheepsdieselmotor.
 • De maalderij bleef in werking tot de jaren 1970.
 • De Houtemse maalderij was destijds de enige in de streek die patisseriebloem kon leveren!

Recent werd het pand gerestaureerd en omgevormd tot woning, met een maximaal behoud van de originele elementen.

OPGELET! De molen is telkens maar voor max 10 personen toegankelijk. Hou hier rekening mee dat er eventuele wachttijden kunnen zijn!

Doorlopend van 10u tot 16u.

Locatie: Vuurmolen, Polbroek 6, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Meer info: Heemkunde Houtem, 053 62 49 60, Heemkunde.houtem@gmail.com, Heemkundehoutem.wordpress.com