100-jarige herdenking crash luitenant Reid

Tentoonstelling over vlucht en crash van Luitenant Reid, gevechtspiloot WO1, op 04/11/2018, dan honderd jaar geleden met aanvullend inzicht over de merkwaardige geschiedenis van de luchtgevechten tijdens WO1. Deel 2 betreft overzicht van Gijzenzeelse soldaten WO1 met verhalenlijn  tijdens deze oorlog.

Enerzijds geeft de tentoonstelling inzicht over het gebeuren over de luchtgevechten in onze streek op 04/11/1918 met de dodelijke crash van luitenant Reid vlak achter de kerk van Gijzenzele. Anderzijds worden zoveel mogelijk Gijzenzeelse soldaten opgespoord die tijdens WO 1 gevochten hebben. Een verhalenlijn verduidelijkt daarbij de omstandigheden waarin zij in 14 – 18 vertoefden.

Dit project is interessant omdat het begin van de luchtgevechten verduidelijkt tijdens WO1 en is om deze reden interessant voor een breder publiek.

Vooral de namaak van het gevechtsvliegtuig waarmede een piloot in Engelse opdracht, luitenant Reid, te Gijzenzele sneuvelde wordt een attractiepunt. Tevens de plaats van de tentoonstelling (Sint Bavokerk) en zijn begraafplaats direct bij de kerk zijn belangrijk.

OrganisatieGijzels Genootschap van de kerkuil
Partners • Kerkbestuur Gijzenzele
• PTI Zottegem
• VZW Koninklijke Verbroedering 6de linie
• gemeente Oosterzele
Publieksmoment4 november 2018 – 11 november 2018
Ontvangen subsidie1500 euro