Eerste Wereldoorlog in Sint-Lievens-Houtem

Het project bestaat uit 2 luiken: enerzijds wordt het oorlogsdagboek van Rachel Van Gijsegem gepubliceerd, anderzijds wordt op basis van ditzelfde dagboek een toneelstuk opgevoerd.

Rachel Van Gijsegem werd in 1885 geboren  in Letterhoutem. Zij was decennialang onderwijzeres  in de toenmalige gemeenteschool op de Houtemse Paardemarkt. Vanuit haar ouderlijk huis hield Rachel gedurende de vier oorlogsjaren nauwgezet een dagboek bij met haar ervaringen uit die woelige periode.

De publicatie van het oorlogsdagboek neemt de tekst over zoals die door Rachel Van Gijsegem werd neergepend. Een historisch gevormde auteur zal de beschreven gebeurtenissen verduidelijken en situeren binnen de lokale, regionale, nationale en internationale oorlogscontext. Het geheel wordt geïllustreerd met foto’s, herdenkingsprentjes, archiefstukken, enz.

Op basis van het oorlogsdagboek wordt ook een toneelstuk opgevoerd. Het script wordt geschreven door Roland De Mesel, de regie is in handen van Anton Cohen. Het toneelstuk zal worden gespeeld door lokale toneelliefhebbers. Het relaas van Rachel dient enkel  als uitgangspunt voor een grotendeels fictief verhaal dat vooral de klemtoon legt op de manier waarop de oorlog werd beleefd in  Sint-Lievens-Houtem. Rachel, en bij uitbreiding de gehele Houtemse dorpsgemeenschap, werd heen en weer geslingerd tussen gevoelens van angst en vreugde, afschuw en blijdschap, vertwijfeling en hoop, paniek en vurig patriottisme. Het is deze verwarrende belevingscontext die het toneelstuk wil overbrengen op het publiek.

OrganisatieHeemkunde Houtem en cultuurraad Sint-Lievens-Houtem
Partners • Route 42
• Cultureel Centrum CC De Fabriek
• Archiefdienst Houtem
• Toneelvereniging
• Werkgroep Wereldoorlog I
PublieksmomentMaart 2015
Ontvangen subsidie2.500 EUR