Houtem Cirque

Op 11 en 12 november 2023 plannen we een wandelexpo binnen het parcours van de jaarlijkse winterjaarmarkt. We zoemen in openlucht in op het rijke circusverleden aan de hand van wandpanelen, aanplakzuil en andere blikvangers. In de  Sint-Michaëlkerk wordt een expo opgezet met o.a. voorwerpen uit het Huis van Alijn en privécollecties om dit immaterieel circuserfgoed tastbaar te maken voor het grote publiek.

De wandelexpo zoemt thematisch in op de circusdynastieën die Houtem Jaarmarkt in het verleden aandeden (Minnaert, Demeyer, e.a.), de acts die zij opvoerden. Ruime aandacht wordt besteed aan de oude juweeltjes van aankondigingsaffiches.

In de kerk wordt een ruim luik gewijd aan dierenwelzijn binnen circus vroeger en nu. Het hors-d’oeuvre vormt het fooraapje dat opgegraven werd bij de heraanleg van het marktplein en voor deze gelegenheid uit het Archeocentrum Velzeke even terugkeert naar Houtem.

Wij beogen het verhalend doorgeven van dit circusverleden, maar hopen ook verhalen los te weken bij de oudere generatie. Zij kunnen deze meegeven aan medewerkers van de heemkundige kring in de kerk. Inzake dierenwelzijn willen wij zowel de bezoekers als deelnemers van de veemarkt bewust maken van de evolutie inzake dierenwelzijn binnen het circus.

OrganisatieHeemkunde Houtem
Publieksmoment11 en 12 november 2023
Ontvangen subsidie1500