De Gijzelse Microbrouwerij

Erfgoedpaspoort

Naam: Yannick De Pelsmacker

Woonplaats: Oosterzele

Passie: bier brouwen

Soort immaterieel erfgoed: Eten en drinken; ambacht

Toekomstdroom: ‘Een nieuw bier in het voorjaar 2021. En wie weet, ooit een eigen brewpub’.


Wat bezielt Yannick?

Wat is de Gijzelse microbrouwerij?

Dat is de bierbrouwerij die mijn broer Robin en ik opstartten in 2016. Al jaren experimenteerden we in onze achtertuin met eigen creaties. Een jaar later waagden we de sprong. We kwamen officieel naar buiten met ons eerste ambachtelijk gebrouwen bier: het blond Gijzelaarke. Een naam die verwijst naar ons geboortedorp Gijzenzele. Nadien volgden ‘t Gijzelaarke dubbel en tripel.

Hoe is jullie interesse voor het bier brouwen ontstaan?

Die was er eigenlijk van zodra ik mijn eerste biertje mocht drinken. Toen al ging ik op zoek naar info over hoe bier gemaakt wordt. Wat er allemaal in zit. Het fascineerde me hoe je met zo weinig ingrediënten zoveel verschillende bieren en smaken kan maken. Mijn broer en ik bezochten samen kleine brouwerijen en grote bierreuzen. En we pikten al eens een bierproefavond met een zytholoog mee.

En dan dus de stap naar het brouwen gezet?

Ja, na alle bezoeken en degustatieavonden vonden we de tijd rijp om een workshop ‘bier brouwen’ te volgen. De eerste workshop deed ons meteen hunkeren naar meer. We kochten een kleine brouwinstallatie en na een paar weken vloeide het eerste gerstenat uit de kookketel naar het gistingsvat. Een brouwfoutje hier en daar overtuigde ons om een extra cursus te volgen. De opleiding ‘fermentatietechnieken’ bleek ideaal om meer kennis en wat tips en tricks bij te leren.

Wat maakt de smaak van jullie bier?

Wij werken nog steeds volgens het traditionele brouwproces. De sleutel daarbij is ‘tijd’. Iedere stap krijgt zijn precieze doorlooptijd. Van het maischen van de mout (de basis van je bier) tot het gisten van het bier. Een iets korter of langer proces geeft een verschil in smaak, schuim, alcoholpercentage. Het zit allemaal in de kleine hoekjes. Na het brouwen, krijgt het bier ook de rust om te ‘hergisten’ op de fles vooraleer het klaar is voor consumptie.

En de ingrediënten?

Natuurlijk hangt daar ook veel van af ja. We gebruiken enkel ingrediënten in hun pure vorm. Bij ons komen er dus geen aromaten, smaakversterkers of producten om de schuimstabiliteit te bevorderen aan te pas. Ook belangrijk is de oorsprong van de ingrediënten. De behandeling van graan tot mout kan bijvoorbeeld een verschil in smaak geven. Wil je een vaste smaak, dan moet je steeds mout van dezelfde leverancier gebruiken. Hetzelfde geldt voor de hop en gist. Dat testen en sturen we allemaal bij met testbrouwsels. Het finaal resultaat schrijven we nauwkeurig uit in een recept.

Is dat experimenteren wat jullie het liefst doen?

Ja, dat boeit ons het meest. Samen experimenteren met de ingrediënten, het brouwproces optimaliseren, proberen, proeven en zo de smaak verbeteren … daar doen we het voor.

Hoeveel brouwen jullie nu?

Ons doel was initieel om een biertje te brouwen dat vrienden en familie konden degusteren als ze langskwamen. Dat expandeerde al snel. En dan rees de vraag ‘wat doen we hiermee?’. Omdat we niet de ruimte hebben om een grote installatie te zetten, beslisten we om ‘huurbrouwer’ te worden. Dat wil zeggen dat wij de bieren ontwikkelen. Op basis van het recept worden ze op groot volume gebrouwen in een grotere brouwerij. Zo brouwen we nu batchen van 4000 liter. Voor de verdeling staan we zelf in.

Leren jullie zelf nog steeds bij?

Zeker. Ik lees nog altijd graag boeken over bier brouwen: over gist, ingrediënten. En als er ergens in de buurt een workshop is, gaan we daar ook naartoe. Je weet nooit of je nog iets opsteekt. Af en toe volgen we ook een workshop rond nieuwe ingrediënten, materiaal, de impact op het brouwproces.

Jullie zijn het ambacht duidelijk genegen. Hoe breng je die passie over?

Op allerlei manieren. We doen vaak mee aan bierbeurzen over het hele land. We promoten er ons product én werkwijze. Of ik geef al eens een toelichting op een lokale lezing. Daarnaast zetten we bewust ook in op lokale samenwerking, o.a. met kaasmakerij De Vierhoekshoeve. Zij maakten een bijhorende kaas. En met lokale cafés en chefs! Ik maak er een beetje mijn missie van om aan te tonen dat bier zich uitstekend leent tot foodpairing. En dat je ons bier ook in gerechten kan gebruiken. Dat is tof, als je het dan plots op een menukaart ziet staan.

Tot slot: wat brengt de toekomst?

Al minstens één nieuw bier: Gijzelaarke Saison. Het recept staat klaar, maar door corona stelden we de lancering uit naar voorjaar 2021. En de verre toekomst … wie weet ooit een eigen brewpub. Dat blijft de grote droom.


Meer info

 

< Terug naar het overzicht