The Whiskies

Erfgoedpaspoort

Naam: Leopold Callebert & Marleen Denert (The Whiskies)

Woonplaats: Destelbergen

Passie: Wiezen

Soort immaterieel erfgoed: sport & spel

Toekomstdroom: ‘Terug spelen van zodra corona het toelaat! Wie weet met nieuwe leden’.


Wat bezielt Pol en Marleen?

Wie zijn The Whiskies?

Wij zijn een kaartclub met een eigen kampioenschap wiezen. Momenteel hebben we een 40-tal leden van 55 jaar en ouder. Eén maandagnamiddag per maand komen we samen in het clubhuis van de Pius-X-parochie om drie boomkes wiezen te spelen. De punten houden we bij in een klassement. Tijdens onze kampioenenviering in september roepen we jaarlijks de kampioen uit. Een hele eer.

Hoe zijn jullie zelf ooit met wiezen begonnen?

Marleen: Ik leerde kaarten van mijn vader, die een zeer goede en fervente kaarter was. Thuis waren we met drie kaarters: mijn vader, broer en ik. Slecht weer? Dan haalden we standaard de kaarten boven en zochten we een vierde man. Het werd me dus met de paplepel ingegeven.

Pol: Veel mensen van mijn generatie zijn van thuis uit kaarters. En we kaartten veel: in de jeugdbeweging, op school, later op het werk … overal dus. Ik ben afkomstig van West-Vlaanderen en daar speelden we meestal manillen, maar wiezen ook. Hier in Destelbergen is het vooral wiezen en bieden.

En dan dus een kampioenschap opgestart Pol?

Ja, mijn vrouw baatte het clubhuis uit toen ik nog werkte. Ik zag hoe de gepensioneerden er bijna allemaal aan het wiezen waren. Zo groeide het idee om een kampioenschap op te starten. Er bleek interesse. Dat was in 1992 en in geen tijd hadden we meer dan 50 leden.

Weten jullie waar het wiezen ontstaan is?

We vermoeden in Engeland, afgeleid van het whistspel. In België wordt het nog veel gespeeld. Het wereldkampioenschap wordt hier zelfs vaak georganiseerd. Dat zegt iets hé. Wist je trouwens dat er vorig jaar zelfs iemand uit Destelbergen won? Bart Van Peteghem. Ook enkelen van onze club speelden mee.

Wat zijn de spelregels van wiezen?

In essentie is wiezen een kaartspel dat je speelt met vier personen. Doel is zoveel mogelijk slagen te halen en zo per boomke punten te verzamelen voor het klassement. Maar, er zijn veel variaties in het spel. Per regio, en zelfs per club of tornooi. Voor je ergens meespeelt, vraag je dus best naar de afgesproken regels. Ook wij hebben ons eigen reglement. Een mix van hoe het in W-Vlaanderen, Brussel en Gent gespeeld wordt. Zo kan je bij ons bijvoorbeeld pico spelen. Dat gebeurt niet overal.

Het wiezen heeft duidelijk een eigen speltaal.

Ja, die is eigen aan de verschillende onderdelen van het spel en specifieke spelregels. Een paar voorbeelden. Vragen en wel of niet meegaan. Eigenlijk is dat de basis bij wiezen: je speelt voor individuele punten, maar kan daarvoor samenspelen met iemand rond de tafel. Je kan ook alleen spelen, dansen (abondance). Dan kan je alleen negen slagen halen. Loochenen betekent dat je in een slag wel kan volgen, maar het niet legt. Miserie, dan geef je aan geen slag te halen. Met pico moet je exact één slag halen. En als één speler 3 of 4 azen heeft, speel je het verplichte spel troel.

Wat spreekt jullie zo aan in het wiezen?

We doen het gewoon graag. Je bent onder de mensen in het clubhuis, bent bezig. En je moet tactisch denken. Goede kaarten krijgen, dat is geluk. Maar met tactiek, inzicht en durf probeer je altijd het maximum uit je kaarten te halen. Kaarten goed kunnen inschatten, daar komt wel wat ervaring bij kijken. Plus, het is een goede geheugentraining.

Kunnen mensen bij jullie leren wiezen?

Eigenlijk gaan we er wel vanuit dat leden kunnen wiezen, de spelregels kennen. Het blijft een kampioenschap. Maar, we hebben nauw contact met OKRA en daar kan je het wel leren.

Dreigt het kaarten op termijn verloren te gaan volgens jullie?

We hopen van niet. Zelf leerden we onze (klein)kinderen kaarten en we spelen het soms nog. Maar, we merken algemeen wel dat het minder gebeurt nu. Het vrijetijdsaanbod is momenteel zo groot. Dat was vroeger niet. Natuurlijk, je hebt altijd mensen die graag spellen spelen en anderen niet. Dat zal blijven.

Tot slot, wat brengt de toekomst?

We hebben sinds vorig jaar een nieuw, jonger bestuur. De toekomst van de club is daardoor gelukkig verzekerd. En van zodra we weer veilig kunnen spelen, hopen we nieuwe leden aan te trekken. Wie interesse heeft, hou dus zeker onze website in de gaten.


Meer info

 

< Terug naar het overzicht