VIP-bezoeken met de klas

IN REGIO VIERSPRONG

Op historisch treinonderhoud – Train World*

@Train World/Train World Heritage – NMBS

Wat houdt het onderhoud van een historische trein in? Rijden die oude treinen nog? Wat moet er allemaal gebeuren vooraleer zo’n trein klaar is om te vertrekken? Wat is het verschil tussen een stoom-, diesel- en elektrische locomotief?

In het erfgoeddepot van NMBS-Train World in Melle krijgt je klas uitleg over onderhoud, werking en techniek van historische treinen. De leerlingen bekijken én starten een diesellocomotief uit 1963.

PRAKTISCH

  • Duur: halve dag
  • Doelgroep: lager onderwijs (3e graad) / secundair onderwijs (beroepsvoorbereidend jaar, 2e en 3e graad TSO/BSO). De sessie wordt op maat aangepast, in overleg met de leerkracht.
  • Grootte van de groep: 1 klas
  • Locatie: Depot NMBS Melle, Nonnewegel z/n, 9090 Melle
  • Bereikbaarheid: Kom je met de bus, dan kan je op 150 meter van het erfgoeddepot afstappen. Met de fiets geraak je tot bij het depot.
  • Gratis

RESERVEREN

Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

*Train World neemt sinds 2020 het beheer van het treindepot in Melle op zich. Het depot huist gerestaureerde en te restaureren historische treinen uit de 2e helft 20e eeuw.


‘De strafste klas van 1922’ – Cultuurhuis Merelbeke – VOLZET

Een gratis gegidst bezoek aan de expo ‘Het kind van toen’, een spelmoment én filmvertoning. Drie activiteiten, 1 pakket. Als leerkracht ontvang je input voor een nabespreking in de klas. 

@ Beeldbank Merelbeke

Expo ‘Het kind van toen’ met oude schoolplaten

Kinderen groeien vandaag op met een uitzinnig aanbod aan digitale beelden. Ze hebben direct toegang tot documentatie in allerlei vormen. Maar hoe werd leerstof overgebracht toen er geen computers waren?Historische mijlpalen, biologische details, bijbelse taferelen, geografische info en andere leerstof werd ‘ingeprent’ aan de hand van schoolplaten: illustraties uit karton of op doek tussen twee stokken. Ze hingen aan de klasmuren. En nu in het Cultuurhuis Merelbeke.

Een gids neemt de klas op sleeptouw langs een fraaie selectie van een 50-tal exemplaren met geïdealiseerde beelden uit het dagelijkse leven van het kind van toen.

@ Beeldbank Merelbeke

Spel ‘De strafste klas van 1922’

Hoe was het vroeger om kind te zijn? Leerlingen ontdekken het in dit spel – speciaal ontwikkeld door Oetang. Ze ervaren spelenderwijs dat iedereen kind is geweest; dat regels en de omgang ermee doorheen de tijd veranderde. Ook de relatie leerling-leerkracht veranderde doorheen de tijd.

Atelier 2, waar het spel doorgaat, wordt voor de gelegenheid aangekleed als een oud schoollokaal uit de vorige eeuw met o.a. houten bankjes, leien, griffels en allerhande didactische materialen.

@ Beeldbank Merelbeke

Film ‘straffe schoolverhalen en disciplinering’

Kattenkwaad uithalen is van alle tijden. De vorm die het aannam én de straf die erop volgde, dat veranderde doorheen de tijd. Een boeiende film met herinneringen, gebracht door jonge en oudere Merelbekenaars. Van de hand van Tony Haemers (filmclub De Drake).

PRAKTISCH

  • Duur: 1,5 à 2 uur
  • Doelgroep: 3e-6e jaar lager onderwijs, 1jaar secundair onderwijs
  • Grootte van de groep: 1 klas
  • Locatie: Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke
  • Gratis

RESERVEREN

Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

Meer info? Mieke Van Damme, erfgoedcoördinator – Cultuurhuis Merelbeke / mieke.van.damme@merelbeke.be / T. 0474 85 56 14 (voormiddag)


BUITEN REGIO VIERSPRONG

Het volledig aanbod VIP-bezoeken in Vlaanderen is te vinden op de site van www.cultuurkuur.be.