Erfgoeddag maakt school! (2022)

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ duikt Erfgoeddag 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag, voor het grote publiek. De week erop, van 25 tot 29 april is er een heuse Erfgoeddagweek voor scholen.


ERFGOEDDAG (24 april): dit is er te doen!

Opvoeding, leren en opgroeien, schooltradities, straffen en beloningen, schooluniformen, de schoolgeschiedenis … De 21e editie van Erfgoeddag staat helemaal in het teken van erfgoed & school.

De gemeentes Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem staken met veel enthousiasme activiteiten in elkaar. De trein op in het Train World depot in Melle, Pokémons zoeken & spelen op de koer, of de Windekemolen bezoeken in Oosterzele? Of bijleren over de school en het kind van toen in Merelbeke en Sint-Lievens-Houtem?

Klik hier voor het lokaal programma.

Erfgoeddag gaat door in heel Vlaanderen. Elders op pad? Het volledig overzicht vind je op www.erfgoeddag.be.


ERFGOEDDAG-WEEK OP SCHOLEN (25-29 april)

Op vraag van Erfgoeddag planden honderden leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen en Brussel erfgoedactiviteiten in van 25 tot 29 april. Ze konden gratis activiteiten boeken of er zelf uitwerken.

KLASBAK op pad

Een week lang trekken erfgoedklasbakken naar scholen. Mensen die gebeten zijn door erfgoed, er kennis rond opbouwden en dat enthousiast doorgeven aan jongeren. Ook onze regio kent vele erfgoedklasbakken: imkers, heemkundigen, molenaars, textielbewerkers … Ze werkten een veelzijdig gratis aanbod uit. In de klas en in hun biotoop. Voor het lager & secundair onderwijs.

Bekijk het lokaal aanbod. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

 

VIP-bezoeken aan een erfgoedplek

Sommige klassen trekker er liever op uit om op locatie over erfgoed bij te leren. Ze trekken naar het treindepot in Melle of het Cultuurhuis in Merelbeke. Voor een rondleiding, spel, filmvoorstelling.

Bekijk het lokaal aanbod. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

 

 

Zelf een erfgoedactiviteit uitwerken

Wil je liever zelf een activiteit uitwerken met je klas of school? Dat kan uiteraard ook. Ga met leerlingen op zoek naar het erfgoed van de school (verhalen, objecten en schoolrituelen), of hun eigen erfgoed (tradities, eetcultuur enz.).

Of wie weet, vind je je gading tussen bestaande educatieve erfgoedpakketten? Een overzicht vind je op Erfgoedwijs.

 


VRAGEN?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.