Open Monumentendag 2020

Op 13 september vindt de 32ste editie van Open Monumentendag plaats. Vanaf vandaag kan iedereen in het programma duiken. Wie een blik op het programma werpt, merkt als snel dat naast fysieke activiteiten zoals een wandeling, ook digitale beleving deel uitmaakt van Open Monumentendag 2020. Met 454 activiteiten in 330 monumenten in Vlaanderen belooft het een monumentaal slotfeest te worden van een zomer in eigen land!

Alle lokale organisatoren doen hun uiterste best om een veilige Open Monumentendag te organiseren. Heb je een vraag? Neem contact op met de organisator van de activiteit die je wenst te bezoeken. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en ga met je eigen kleine bubbel op pad en zorg voor een mondmasker.

 

We stellen je hier graag het regionale programma voor.

Melle – bunkerwandeling met zoekopdrachten

Ga met je bubbel op verkenning langs de landelijke wegen van Melle en Gontrode en ontdek de verschillende bunkers. Onderweg kom je meer te weten over de bunkergordel en over het oorlogsverleden van onze gemeente. Voor de speurneuzen voorzien we een uitdagende wandelzoektocht via de ErfgoedApp!

De jeugd kan rekenen op een mooie beloning achteraf: een kleurboek met verschillende monumenten uit de regio die deelnemen aan Open Monumentendag! Maak je de wandeling na 13 september? Bezorg ons dan een foto genomen aan een van de bunkers en haal je kleurboek op in het gemeentehuis (zolang de voorraad strekt).

Haal je wandelbrochure vanaf 1 september op in het gemeentehuis, de bibliotheek, de sportdienst, het OCMW of het museum. Je kan de brochure ook HIER downloaden.

Afstand: ca. 9 km

Vertrek-​ en eindpunt: GOC Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 94, Gontrode

Meer info? MAD, Hannah.VanderAuwera@melle.be, 09 210 07 86, www.melle.be

Merelbeke

  • DIGITAAL – Proefhoeve Bottelare. Vanaf 13 september kan je via een filmpje de evolutie volgen van een boerenbedrijf tot een experimental farm van de UGent-​Hogeschool. Ooit een imposante vierkantshoeve, vandaag een onderzoekscentrum in de agro- en biotechnologie. Het filmpje kan je bekijken via de website van de gemeente en youtube.

Meer info? Dienst erfgoedprogrammatie, mieke.van.damme@merelbeke.be, 09 210 32 92, www.merelbeke.be

  • Voordracht ‘Gent anders bekeken’. Jaak studeerde geschiedenis en is een officiële stadsgids bij de ‘Gentse Gidsen”. Hij woont sinds augustus 2019 in Melsen. Gent is een ongemeen boeiende stad. Met behulp van een powerpoint neemt Jaak je mee doorheen Gent. Je was wellicht al zo vaak in Gent. Maar via een ludieke knipoog toont Jaak enkele bijzonderheden waar je wellicht al zo vaak achteloos voorbij liep.
    Locatie: Sint-Stefanuskerk, Melsenstraat z.nr., Melsen. De lezing start om 15u.Meer info? Inschrijven via 0470 374126 of sin​tste​fanu​s.​melsen@​gmail.​com

Destelbergen – kinderzoektocht

Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Het huidige gemeentehuis was vroeger het kasteel van meneer Van Acker. Kosten noch moeite werden gespaard om van dit kasteeltje een thuis te maken. Zie jij of er licht brand in het torenkamertje? Aan de hand van opdrachten op kindermaat verkennen we de buitenkant van het kasteeltje en de prachtige bijhorende tuin. Als de stenen en bomen spreken, moet je kijken, luisteren en voelen!

De brochure kan gratis worden afgehaald aan het onthaal van het gemeentehuis en de bibliotheek vanaf 1 september 2020. Of download hier.

Meer info? IOED Viersprong, info@4sprong.be, 09 362 87 19, www.erfgoedviersprong.be

Oosterzele

  • Aan de hand van een routebeschrijving maak je een wandeling in het centrum van Balegem. Op verschillende locaties kan je oude postkaarten vergelijken met de huidige situatie. Zie jij de 10 verschillen? Plannetje te bekomen in de bibliotheek/ dienst toerisme van Oosterzele of zelf downloaden via www.balegem900.be
  • Fotowedstrijd Beeldig Balegem – Deze zomer deden we een oproep naar foto’s van jouw mooiste erfgoedplekje in Balegem. Uit alle inzendingen kozen we 15 laureaten, wiens werk je nu kan bewonderen in de etalage van de Balegemse handelaren (Gootje – Vrijhem – Balegemstraat). Stem zeker op jouw favoriete foto. De foto met de meeste stemmen wordt beloond!
  • De molenaars van de Windekemolen en de Klepmolen zetten hun molen in de wind.

Meer info? IOED Viersprong, info@4sprong.be, 09 362 87 19, www.erfgoedviersprong.be

Sint-Lievens-Houtem

De Sint-Onkomenakerk valt op door haar ligging op een hoogte en haar omringend en ommuurd kerkhof. De toren dateert van 1911 maar de kerk heeft een veel oudere kern en een rijke geschiedenis. Ontdek het verhaal van de kerk, de pastorij en het religieus leven in Bavegem tijdens de rondleidingen. Wegens de corona maatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Er is tevens de mogelijkheid om het geïllustreerde boek ‘Bavegem’, over de geschiedenis van het dorp, aan te kopen.

Meer info? Heemkunde Houtem, Heemkunde.houtem@gmail.com, 053 62 49 60, Heemkundehoutem.wordpress.com