Erfgoed in de klas?! Dit was de Erfgoeddagweek

Na een prachtige Erfgoeddag op 24 april was het erfgoedfeest nog niet gedaan. Oh nee. Daar was nog de Erfgoeddag-week voor scholen! Meer dan 20 klassen snoven vorige week erfgoed op in de regio. Er kwam een klasbak langs, ze gingen op pad … We trokken als vliegende reporter door de regio en pikten enkele lessen mee. Een blik op een mooie erfgoedweek.

De strafste klas van 1922

Het 3de leerjaar van meester William van het Paus Johannescollege trok naar het Cultuurhuis Merelbeke. Zien jullie deze oude familiefoto? Laat ons die nabootsen! Wie speelt de mama, papa, kindjes? Met verkleedkleren gingen de leerlingen gretig aan de slag.

Een tentoonstelling, spel en film katapulteerden hen helemaal terug naar 1922.

Op historisch onderhoud

Gelach en gejoel weerklinkt in de enorme treinhal van Train World in Melle. Het is niet moeilijk om de enthousiaste bende van het 6e leerjaar van VBS De Appelaar terug te vinden tussen de historische treinen. Verwonderd vragen enkele leerlingen waarom de treinen zo hoog zijn. Het maakt toch wel indruk, een trein zonder perron. Het leukste van het bezoek? Dat is natuurlijk als een echte machinist in de locomotieven aan de knopjes en wieltjes draaien.

Welke trein ze de mooiste vonden? De groene posttrein! De ideale achtergrond voor een klasfoto als afsluiter.

Stamboom gezocht

Het 4e leerjaar van juf Ilka van de Sint-Vincentiusschool kreeg bezoek van Chris Meerschaut van De Gonde vzw voor een workshop over stambomen. Chris startte met de betekenissen van de persoonsnamen van de leerlingen. De interesse was onmiddellijk gewekt. Maar hoe maak je dat nu op, een stamboom? De leerlingen bekeken oude handgeschreven documenten met informatie over geboortes, huwelijken en overlijdens. En ook wapenschilden bleken een schat aan informatie! Chris ontwierp een eigen wapenschild en liet de betekenis ervan door de kinderen raden.

Met een lege stamboom in de hand gingen de kinderen huiswaarts. Klaar om hun eigen stamboom op te maken.

Malen als een echte molenaar in de Klepmolen

Welkom in de Klepmolen! Molenaars Michel en Rik vallen met de deur in huis: ‘Wat hebben jullie deze ochtend gegeten’ is hun eerste vraag. Vingers gaan vlot de lucht in. Cornflakes, yoghurt … en brood natuurlijk. De kinderen uit het 2de leerjaar van VBS De Appelaar hebben de link snel gelegd. Het graan dat de boer op zijn velden verbouwt, wordt in de molen gemalen tot meel. Of is het bloem? Molenaar Rik legt het verschil uit.

Molenaar Michel neemt de klas mee naar de verschillende verdiepingen. De zakken graan worden met een ingenieus touwsysteem naar boven gebracht. Nadat de molenstenen hun werk hebben gedaan, wordt het meel onderaan de molen opgevangen en in zakken gedaan. Helemaal boven in de molen volgt de beloning: een prachtig uitzicht over de omgeving!

Bijenhal

Het 2de leerjaar van VBS De Parel ging langs in de Bijenhal in Scheldewindeke. Het bleek jammergenoeg nog te koud om de bijen te laten uitvliegen, maar dat deed niets af aan het fascinerende bijenverhaal dat prof. Frans Jacobs bracht. Kennis & weetjes galmden in de bijenhal. Over het dansen van de bijen, de bijenkast, de taken die de bijen onder elkaar verdelen …

De leergierige leerlingen bombardeerden Frans met een spervuur aan vragen: ‘hoe zie je het verschil tussen een mannetje en vrouwtje?’ En ‘hoe weet jij dat allemaal?’ … Werden daar toekomstige imkers gevormd?!

De klas van vroeger en nu

Het 4de leerjaar van meester Geert van de Sint-Vincentiusschool kreeg bezoek van Jan Olsen van vzw De Gonde. Wat bleek: Jan ging als kind naar dezelfde school! Maar oh wat was het toen anders.

Een pasfoto? Dat werd genomen op een kameel. En dat Jan zich dit nog herinnert. Het was een van de jaarlijkse hoogtepunten. De leerlingen bekijken het met grote ogen. Hoe hij leerde schrijven in schriftjes en op leien, hoe de klas er toen uitzag, hoe ze zich verwarmden … Even waren de leerlingen een kind van vroeger. Tot de bel ging … terug naar 2022!

Vilten met viltnaald

Het 2de leerjaar van juf Fiona van VBS De Bloesem kreeg bezoek van Sebastiaan van Texiellabo. ‘Ik heb wol mee van mijn groen schaap, mijn blauw, geel … die staan allemaal bij mij thuis in de wei’, zegt hij. ‘Welke kleuren wil jij gebruiken voor je vilten insect?’

De juf komt toch even tussen – ‘geloven jullie dat?’ ‘Nee! Dat is verf’. Oh ja, ook tijdens het vilten mag er gelachen worden. Al tipt Sebastiaan om stil te blijven en naar je handen te kijken tijdens het prikken met de naald. De kinderen gingen vlijtig aan de slag. Benieuwd hoeveel prikjes die vingers te verduren kregen …


ERFGOEDDAG 2023 wordt BEESTIG!

Met de Erfgoeddag-week sluiten we Erfgoeddag 2022 af. Grote dank aan iedereen die zich mee inzette en er zo’n prachteditie van maakte!

Op naar zondag 23 april 2023, met als thema … BEESTIG!