Erfgoededucatie in Vlaanderen

Vlaanderen en Brussel tellen tal van musea, archieven, erfgoedcellen en andere erfgoedorganisaties met een educatief aanbod voor scholen. Van lespakketten tot audiovisueel materieel om in je les te verwerken, rondleidingen, spelen, lezingen, voorstellingen … Op onderstaande websites kan je grasduinen door het totaalaanbod!


Erfgoedwijs.be

Erfgoedwijs.be is dé plek waar alle erfgoededucatieve materialen gebundeld worden. Je kan er talloze educatieve materialen en pakketten downloaden die door erfgoedwerkers speciaal voor jou en je klas ontwikkeld zijn.

Erfgoedwijs.be is een deelsite van Klascement, het platform waar ook leerkrachten leermiddelen delen. 


Het Archief Onderwijs

Wil je je les upgraden met beeld- of geluidsfragmenten? In de online beeldbank Het Archief voor Onderwijs vind je snel en gemakkelijk wat je zoekt: Nederlandstalige filmpjes, video’s en audiofragmenten van nationale en regionale omroepen en cultuur- en erfgoedorganisaties. Je kan zelf op zoek gaan of gebruikmaken van de hapklare collecties en fragmenten gebundeld rond actuele onderwerpen of sleutelcompetenties. Of zet je leerlingen aan het werk met de gerichte kijk- en luisteropdrachten (secundair onderwijs). Niet onbelangrijk: dit alles helemaal afgestemd op de eindtermen en leerplandoelen!

Het Archief Onderwijs is een initiatief van meemoo. Het materiaal werd geselecteerd door leerkrachten, voor leerkrachten.


Cultuurkuur.be

Cultuurkuur is ‘hét platform waar school en cultuur elkaar ontmoeten’. Het platform biedt een agenda met culturele activiteiten voor onderwijs, met ook veel aandacht voor erfgoed. Je kan er filteren op regio, type activiteit, onderwijsniveau.

Ook de activiteiten ihkv de Erfgoedweek vind je hier terug.

Beeld: Groepsbezoek in het Huis van Alijn – ©Kris Jacobs voor Toerisme Vlaanderen