De Erfgoedweken

De Erfgoedweken gaan dit jaar voor de derde editie, van 15 t.e.m. 26 april!

Maar wat zijn de Erfgoedweken? De Erfgoedweken zijn een periode waarin de erfgoedsector, professionelen en vrijwilligers, de hand uitreikt naar het onderwijs. Twee weken lang zijn overal in Vlaanderen talrijke gratis erfgoedactiviteiten te reserveren, VIP-bezoeken in te plannen, of zogenaamde ‘Erfgoedklasbakken’ uit te nodigen in je klas. Zet je liever een erfgoedproject op met je klas of school? Ook dat wordt zeer warm toegejuicht.

De Erfgoedweken is een initiatief van FARO i.s.m. heel wat musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, verenigingen en personen.


Doe mee! Programma Erfgoedweken 2024

Nodig een Erfgoedklasbak uit in je klas

Twee weken lang trekken erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas. Zowel in het lager als middelbaar onderwijs kunnen leerlingen én leerkrachten zo kennismaken met de verschillende facetten van erfgoed en erfgoedzorg.

Een conservator, onderzoeker, molenaar, beiaardier … ook bij jou in de klas? Bekijk het boeiende aanbod en laat een erfgoedmedewerker een lesuur van je overnemen.

Ontdek het aanbod

Je klas als VIP op locatiebezoek

Je wilt met je klas graag buiten de klasmuren gaan? Boek dan een uniek locatiebezoek!

Tal van erfgoedorganisaties zetten speciaal de deuren open voor een rondleiding (achter de schermen). Of reserveer een unieke workshop.

Ontdek het aanbod

Zelf aan de slag met bestaand lesmateriaal

Zie je de Erfgoedweek als een moment om zelf aan de slag te gaan? Dat kan uiteraard ook. Je kan gebruik maken van bestaande educatieve spelen, pakketten en meer die door erfgoedwerkers ontwikkeld zijn. Of werk zelf een project uit. Op zoek naar lokale inspiratie? Contacteer ons!

Inspiratie: Thuis in 2024

Tijdens deze editie van Erfgoeddag zoeken we uit wat een thuis tot een (echte) thuis maakt. Wat maakt het gewone zo bijzonder, vroeger en nu? Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, verbondenheid en ontdekkingen over je buurt.

Maar ook een unieke gelegenheid om te werken rond migratie, reizen, alternatieve woonplekken en zoveel meer. Geen must om rond te werken met je klas, want alle thema’s zijn welkom tijdens de Erfgoedweken.


Vorige edities

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 kwam je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.

Het thema Beestig! was een unieke kans om rond specifiek dierenerfgoed te werken: dierenverhalen, tradities, dieren in conservatie en restauratie …


Editie 2022

De eerste editie van de Erfgoedweek ging door in 2022. Lees hier wat er toen te beleven viel.