Erfgoedweek

De Erfgoedweek gaat dit jaar voor zijn 2e editie! Wat in 2022 als een week na Erfgoeddag begon, zijn er nu twee geworden: van 17 t.e.m. 28 april (Erfgoeddag valt dit jaar op 23 april 2023).

Maar wat is de Erfgoedweek? De Erfgoedweek is een periode waarin de erfgoedsector, professioneel en vrijwilligers, de hand uitreikt naar het onderwijs. Twee weken lang zijn overal in Vlaanderen talrijke gratis erfgoedactiviteiten te reserveren, VIP-bezoeken in te plannen, of zogenaamde ‘Erfgoedklasbakken’ uit te nodigen in je klas. Zet je liever een erfgoedproject op met je klas of school? Ook dat wordt zeer warm toegejuicht.

De Erfgoedweek is een initiatief van FARO i.s.m. heel wat musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, verenigingen en personen.


Doe mee! Programma Erfgoedweek 2023

Nodig een Erfgoedklasbak uit in je klas

Twee weken lang trekken erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas. Zowel in het lager als middelbaar onderwijs kunnen leerlingen én leerkrachten zo kennismaken met de verschillende facetten van erfgoed en erfgoedzorg.

Een conservator, onderzoeker, molenaar, beiaardier … ook bij jou in de klas? Bekijk het boeiende aanbod en laat een erfgoedmedewerker een lesuur van je overnemen.

Ontdek het aanbod

Je klas als VIP op locatiebezoek

Je wilt met je klas graag buiten de klasmuren gaan? Boek dan een uniek locatiebezoek!

Tal van erfgoedorganisaties zetten speciaal de deuren open voor een rondleiding (achter de schermen). Of reserveer een unieke workshop.

Ontdek het aanbod

Zelf aan de slag met bestaand lesmateriaal

Zie je de Erfgoedweek als een moment om zelf aan de slag te gaan? Dat kan uiteraard ook. Je kan gebruik maken van bestaande educatieve spelen, pakketten en meer die door erfgoedwerkers ontwikkeld zijn. Of werk zelf een project uit. Op zoek naar lokale inspiratie? Contacteer ons!


Inspiratie: Beestig Erfgoed in 2023

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: dit jaar kom je op Erfgoeddag (zondag 23 april) gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.

Het thema: Beestig! Een kans om rond specifiek dierenerfgoed te werken: dierenverhalen, tradities … Een boeiend thema, ook voor de klas, maar geen voorwaarde voor een activiteit tijdens de Erfgoedweek!


Editie 2022

De eerste editie van de Erfgoedweek ging door in 2022. Lees hier wat er toen te beleven viel.