Wij van de Wijk: het meerjarig project
Wij van de Wijk is een participatief buurtproject van Erfgoed Viersprong. Een drieluik waarbinnen in drie verschillende wijken gedoken wordt. Samen met de inwoners gaan we op zoek naar verborgen oude en nieuwe verhalen, gebeurtenissen, foto’s, verloren gegane en nieuwe tradities.
De wijk is immers een plek waar gewortelde en nieuwe inwoners samenkomen, elk met hun eigen erfgoed, samen het ‘wijkerfgoed’. Wij van de Wijk duikt in het verleden, met blik op de toekomst. Wat en wie maakt de wijk de wijk, vroeger en nu?
Elk traject bevat drie pijlers:
- Verzamelen: samen met de inwoners halen we via diverse acties het lokaal divers ‘wijkerfgoed’ naar boven (van de straat, de inwoner vroeger en nu)
- Dialoog: we gaan met de inwoners in gesprek over het verzameld erfgoed
- Co-creatie: samen werken we toe naar een product en/of publieke activiteiten, van en door de wijk
Onderliggende vraag bij dit project: kan je met een participatieve erfgoedwerking als hefboom bijdragen aan de sociale cohesie in wijken in een niet-stedelijke context? Wij van de Wijk gaat de uitdaging aan!
Wij van de Wijk Meerstraat (2023)
Ken je de Meerstraat in Oosterzele? Een ‘doorsteekstraat’ zoals we dat noemen, tussen twee grotere steenwegen. De plek waar Windorock in de jaren ’90 haar eerste edities kende. Waar meerdere kapellen, huisstijlen en beroepen de straat karakter geven. Waar achtertuinen grenzen aan de bunkergordel. En waar decennialang een kermis de buren bijeenbracht en reuzen leefden.
Wat maakt de Meerstraat vandaag de dag de Meerstraat?! Wie woonde er vroeger, woont er nu? Welke verborgen of minder verborgen gebeurtenissen, foto’s, gebouwen, tradities kleur(d)en de straat?
‘Wij van de Wijk’ zoekt het samen met de Meerstraters uit in een participatief buurtproject: ‘WIJ VAN DE WIJK MEERSTRAAT’
> Volg het project op de projectwebsite
Wij Zijn Zaffelare (2024-2026)
Ken je Zaffelare? Het dorp waar wijkcomités jaarlijks kermissen, feesten en fietstochten organiseren en waar verhalen over Reinaert de Vos tot leven komen. Een plek waar de sierteelt bloeit, met de Azalea als trots symbool, en waar de eeuwenoude Ommegang van de Rozenkrans nog altijd in ere wordt gehouden. Zaffelare is ook het dorp waar reuzen Manten en Kalle deel uitmaken van het lokale leven, en waar de kleurrijke bloemenstoet jarenlang een traditie was.
Maar wat maakt Zaffelare vandaag de dag tot Zaffelare? Wie woonde er vroeger, wie woont er nu? Welke verborgen of minder bekende tradities, gewoonten en kennis kleuren het dorp?
‘Wij Zijn Zaffelare’ zoekt samen met de inwoners naar de antwoorden op deze vragen in een participatief buurtproject. Samen ontdekken we wat dit dorp zo bijzonder maakt.
Timing | 2023-... |
---|