Het ambacht van messenmaken

Antoine Van Loocke is wereldwijd gekend als designer en autodidact messenmaker met 25 jaar ervaring. Geïnspireerd door zijn omgeving, bedacht hij een uniek concept: messen ontwerpen uit afval. Zo stapte hij mee in de productie van circulaire en ecologisch verantwoorde producten.

Zelf zocht hij, vertrekkend vanuit de materialen, lang naar de juiste methodes en technieken. Nu dat ontdekt is, zal hij de opgebouwde kennis en informatie in dit traject doorgeven aan leerlingen Ralph van Hoomissen en Valerie Slabbinck.

Leertraject: ‘Recuperatie van afvalmaterialen met een doorstart naar hedendaags functioneel design in het ambacht van messenmaken’.

Gedurende één jaar zullen beide leerlingen een goed uitgewerkt programma doorlopen met aandacht voor theorie en praktijk. Het traject zelf wordt op de website en social media van de meester gedocumenteerd.

Concrete plannen om het atelier professioneel verder te zetten werden reeds met leerling Ralph Van Hoomissen, een productdesigner in ecologische en keramische materialen, gemaakt. Ook leerling Valerie Slabbinck zal het ambacht verderzetten en zich toeleggen op mesheften in keramiek en porselein. Zij engageert zich om een samenwerking met het atelier op lange termijn op te zetten. Het delen van dezelfde ecologische visie, de plannen en het engagement van zowel leerlingen als meester overtuigden de jury van het duurzame karakter van het traject.

> Lees hier het verhaal van Valerie

Meer info