Nieuw educatief pakket brengt circusmagie naar basisscholen

Een circusartiest doet een beroep op de klas want hij heeft inspiratie nodig voor zijn nieuwe show. Hij gelooft dat hij die kan vinden in het rijke circusverleden van de streek rond Gent – en bij de leerlingen! Welke klassen zijn klaar voor de uitdaging?

Met het gloednieuw lespakketCircusartiesten uit het verleden: de Slotshow bieden we leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar een spannend educatief avontuur aan in de wereld van het circus. Iconische artiesten als olifant Suzy, tonnenspringer Gustaaf Bernart en acrobate Zulma Demeyer dagen de leerlingen uit met opdrachten die samenwerking, creativiteit en onderzoekende vaardigheden stimuleren. Leerkrachten worden van harte uitgenodigd om dit schooljaar met het gratis pakket aan de slag te gaan en om de resultaten, hun eigen ‘Slotshow’, in te sturen voor 15 mei 2024.

Een unieke leerervaring voor jonge geesten

‘Circusartiesten uit het verleden. De Slotshow’ is een speels, leerrijk en kant-en-klaar totaalproject dat leerlingen uitdaagt om het verleden te verkennen én hun eigen creativiteit aan te wakkeren. Ze verkennen verschillende leergebieden en dat alles vanuit het fascinerende circusthema.

Leerkrachten die op zoek zijn naar een boeiende en geïntegreerde manier om circus in de klas te brengen, kunnen het pakket vanaf vandaag gratis downloaden op www.erfgoedviersprong.be/cyrcus/educatie.

Erfgoed Viersprong is een organisatie die zich inzet voor het erfgoed in de regio ten oosten van Gent. We zijn verheugd om dit boeiende lespakket te introduceren dat erfgoed verbindt met leergebieden als wetenschap, technologie, kunst en mens & maatschappij. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor de leerlingen, waarbij leren en plezier hand in hand gaan.’ – Bertrand Vrijens, voorzitter Erfgoed Viersprong

Maak een onvergetelijke Slotshow met je klas & win!

Het project omvat zes circusuitdagingen waarmee leerlingen zes artiesten uit het verleden leren kennen. Elk heeft zijn uniek verhaal en een persoonlijke uitdaging voor de klas. Alle uitdagingen leiden tot acts voor een eigen gefilmde Slotshow. En daar valt iets mee te winnen!

Leerkrachten worden aangemoedigd om dit schooljaar deel te nemen met hun klas en hun ‘Slotshow’ voor 15 mei ’24 in te sturen via info@4sprong.be. De klas met de meest onvergetelijke show krijgt in juni ’24 een circusartiest op bezoek.

‘Het was megaleuk, zeker de olifant maken. Ik heb nog nooit zoiets gedaan en heb me echt geamuseerd’ – Kasper, 5b – VBS De Parel (Destelbergen), tester van olifant Suzy’s uitdaging.

De parade is hier! Meer circus in de regio

Het lespakket maakt deel uit van het project ‘CyRCuS. De parade is hier!’, een initiatief van Erfgoed Viersprong in samenwerking met de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele & Sint-Lievens-Houtem. Een heel jaar lang staat het lokaal circusverleden en de circuscultuur centraal met tentoonstellingen, workshops, voorstellingen, lezingen en meer.

Voor meer informatie, bezoek de projectwebsite op www.erfgoedviersprong.be/cyrcus.

Productie & Design: Oetang Learning Designers / Beeldmateriaal: collectie Huis van Alijn, collectie André De Poorter, collectie Harry Malter, Alexandra Malter / Circusartiest intro: Vincent Bruyninckx, Collectif Malunés.