Hoe betrek je jongeren bij je erfgoedactiviteit voor jongeren?

‘Hoe jongeren bereiken?’, het is en blijft een actuele vraag die bij veel – grote én kleine – organisaties leeft. In deze vorming geven we concrete tips over hoe je jongeren kan betrekken bij het organiseren van je erfgoedactiviteit en hoe je daarvoor jouw organisatie meer jongerenproof kan maken.

Hoe trek je meer jongeren naar je erfgoedactiviteiten? Hoe pak je participatie met jongeren structureel aan? Wat zijn do’s en don’ts in het werken met jongeren? Hoe kan je jongeren laten doorsijpelen in het DNA van je organisatie? Welke tools kan je aanwenden om jongeren te bereiken? Op welke manieren kan je met kleine ingrepen je erfgoedverhaal vertalen naar jongeren? Hoe kan je de samenwerking met jongeren duurzaam maken? Op deze prangende vragen geven wij een antwoord tijdens deze vorming.

In het eerste deel van de vorming gaat lesgever Paulien Herck (AmuseeVous) dieper in op het uitbouwen van een structurele jongerenparticipatie. Nadien legt lesgever Anton Van Dijck (Mastiek) uit hoe je jouw activiteit meer kan aanpassen aan jongeren en je erfgoed aantrekkelijker maakt.

Wanneer: 10 mei (19u-23u)
Waar: Bibliotheek Melle, Kruisstraat 2a, 9090 Melle (op wandelafstand van het station)
Lesgever: Paulien Herck & Anton Van Dijck
Prijs:

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten.

Andere deelnemers betalen 15 euro.

Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Organisatie: Histories vzw i.s.m. Erfgoed Viersprong
Inschrijven:

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via het inschrijvingsformulier.

Informatie:

Lesgevers

  • Paulien Herck is projectmedewerker bij AmuseeVous, hier begeleidt ze jongeren doorheen participatieve trajecten in de culturele sector. Ook is ze jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad voor Bamm! vzw. Ze behaalde een master in de Psychologie.
  • Anton Van Dijck is projectmedewerker musea en erfgoed bij Mastiek. Hiervoor deed hij ervaring op als publiekswerker in het Stedelijk Museum Hoogstraten (de winnaar van de Erfgoedprijs 2022). Ook heeft hij ervaring in het werken met kwetsbare doelgroepen. Hij is sociaal-cultureel werker van opleiding.

AmuseeVous eist ruimte op voor jongeren (16-30 jaar) binnen de culturele sector. Elk project dat we opstarten is participatief. ‘Nothing about them, without them’ zit diep in ons DNA. Je kent ons vast van projecten als De Kotroute, Curating the Young…

Mastiek is het bindmiddel tussen museum- en erfgoedverhalen & kinderen en jongeren. We ontwikkelen en begeleiden rondleidingen en workshops, we coachen begeleiders zoals gidsen en leerkrachten en we maken educatieve producten van museumspel tot erfgoedparcours.

AmuseeVous en Mastiek zijn onderdeel van Bamm! vzw.

Vormingreeks

De vorming in Melle is de eerste in een reeks van 5. Je kan de vormingen ook in andere provincies volgen. Het volledig overzicht vind je hier.

Deze vormingsavonden zijn een organisatie van ‘Erfgoed in de praktijk’. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Open Kerken en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes op daphne.maes@historiesvzw.be.