Vorming

De erfgoedcel biedt regelmatig vormingen aan rond uiteenlopende thema’s. Hou ook onze nieuwsbrief, de website van FARO en de website van Heemkunde Vlaanderen in de gaten om op de hoogte te blijven van relevante vormingen.

Hieronder vind je een overzicht van afgelopen en geplande vormingen.2017

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn

Om erfgoedwerkers en zorgmedewerkers te inspireren om bruggen te slaan tussen beide sectoren en daarbij ook oog te hebben voor verschillende doelgroepen organiseert FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed i.s.m. erfgoedcel Viersprong de vorming ‘Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn’.

 

Tijdens de vorming kom je meer te weten over hoe je erfgoedobjecten kan inzetten in creatieve therapieën  met als doel het verbeteren van het welzijn en de gezondheid. Het theoretisch luik van de vorming gaat vooral over object handling als methodiek. Daarnaast worden enkele inspirerende praktijkvoorbeelden voorgesteld en volgt er een concrete oefening.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedorganisaties en zorgmedewerkers die samen willen werken rond erfgoed. Er is geen voorkennis nodig.

Lees meer over het traject ‘Meer dan erfgoed’ van erfgoedcel Viersprong, FARO vzw, PC Caritas en de Christophorusgemeenschap van Munte.


Wanneer: donderdag 1 juni 2017 - 10uur tot 15uur30
Waar: Gemeentelijk Museum, archief en documentatiecentrum Melle, Brusselsesteenweg 353, 9090 Melle
Lesgever: Bart De Nil van FARO vzw en Ans Van de Cotte van erfgoedcel Viersprong
Prijs:

50 EUR, inclusief lunch, syllabus en publicatie ‘Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn’.

Organisatie: FARO vzw, erfgoedcel Viersprong, MAD Melle
Inschrijven:

Inschrijven via de website van FARO vzw.

 2016

Het landschap kan je lezen. Landschapswandeling rond het oude vliegveld van Gontrode

Duizenden jaren geschiedenis zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in het landschap. Wat zich jaren, decennia, eeuwen gelden afspeelde in Gontrode is op een of andere manier nog altijd voelbaar en tastbaar. We zien als het ware een schilderij, een pittoreske omgeving, maar we kunnen ons niet meteen inbeelden wat er concreet achter schuilt. Toch bestaan er manieren om via onze eigen bril, maar ook die van iemand anders, naar dat landschap te kijken en het te interpreteren. Tijdens deze wandeling focussen we op de ruime omgeving van het oude vliegveld. We gaan op zoek naar waardevolle natuur- en cultuurelementen, om zo de geschiedenis dichterbij te brengen. Een erfgoed- en een landschapsdeskundige laten je vanuit verschillende hoeken en blikvelden naar het landschap kijken.


Wanneer: Zaterdag 4 juni 2016 van 9u30 tot 13u
Waar: Afspraak aan de parking van ILVO, Scheldeweg 68, 9090 Melle
Lesgever: Chris De Smedt en Jan Olsen
Prijs:

€10 / €7,5 / €5 – info over kortingsmogelijkheden op www.vomingplusgent-eeklo.be

Organisatie: I.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo en heemkundige kring De Gonde
Inschrijven:

Inschrijven kan via de website van Vorming Plus Gent-Eeklo. Vermeld de cursuscode 16KC3498.

Je kan ook mailen naar info.gent.eeklo@vormingplus.be (met vermelding van de cursuscode: 16KC3498). Telefonisch inschrijven kan via 09 224 22 65.

Informatie:

De wandeling is ongeveer 3 à 4 km. Trek je stapschoenen aan en voorzie je van regenkledij en paraplu bij regenweer.

Inspiratiesessie ‘Een vernieuwde werking voor je heemkundige kring, museum of documentatiecentrum’

Heemkunde Vlaanderen legt uit wat de werking van een heemkundige vereniging, museum of documentatiecentrum allemaal kan inhouden. Daarbovenop krijg je voorbeelden van hoe je dit ook op een vernieuwende manier kan aanpakken. Ook hoe je hierbij nieuwe vrijwilligers kan betrekken komt aan bod. We denken samen na hoe we dit op het gemeentelijk museum van Destelbergen kunnen toepassen.

 

Wil je ook brainstormen over de toekomst en de mogelijkheden van het gemeentelijk museum van Destelbergen? Of wil je inspiratie opdoen voor je eigen heemkundige kring, museum of documentatiecentrum? Kom dan zeker luisteren!


Wanneer: maandag 21 november 2016 om 9u30
Waar: Zaal Domus, Dendermondesteenweg 439, 9070 Destelbergen
Lesgever: Daphné Maes, consulent Heemkunde Vlaanderen
Prijs:

gratis

Organisatie: Gemeentelijk museum Destelbergen, erfgoedcel Viersprong
Inschrijven:

Verplicht via info@4sprong.be of telefonisch op 09 362 87 19 of 0484 816 502. Maximum 20 deelnemers.

Demonstratie verpakkingsmateriaal cultureel-erfgoedcollecties

De provincie organiseert jaarlijks een groepsaanbod verpakkingsmateriaal waarmee je voordelig materiaal kan bestellen voor jouw cultureel-erfgoedcollectie. De erfgoedcel betaalt een stuk van de aankoopkost terug.

 

Om duidelijker te maken waarvoor je bepaalde verpakkingsmaterialen kan gebruiken geeft de depotconsulent van de provincie Oost-Vlaanderen Annelies Demey een demonstratie. Aan de hand van concrete voorbeelden kom je te weten welke voorwerpen/materialen je op welke manier je op welke manier kan verpakken.


Wanneer: maandag 9 mei 2016
Waar: Post X: Van Goethemstraat 33, 9820 Merelbeke
Lesgever: Depotconsulent provincie Oost-Vlaanderen Annelies Demey
Prijs:

Gratis

Organisatie: Erfgoedcel Leie Schelde, Erfgoedcel Viersprong
Inschrijven:

Verplicht via info@4sprong.be of telefonisch op 09 363 88 51.

Leren archiveren: verenigingsarchief zkt. archivaris

Verenigingen, personen en organisaties vormen al snel een eigen archief. Denk maar aan vergaderverslagen, fotomateriaal van activiteiten, flyers, affiches, briefwisseling, enz. Dit archief is waardevol, maar zit vaak verspreid over verschillende leden, is slecht geordend of de precieze inhoud ervan is onbekend.

In twee praktijkgerichte workshops krijg je de nodige tips en tricks om jouw archief duurzaam te beheren. Volgende onderwerpen komen aan bod:

• Wat is een archief?
• Wat moet je juist bewaren?
• Hoe breng je jouw archief in kaart?
• Hoe bewaar je jouw archief?
• Hoe kan je met je archief aan de slag?
• Wat met digitaal archief?

Aan de hand van concrete voorbeelden toetsen we de theorie aan de praktijk. Eigen archiefcasussen voorleggen is mogelijk.

De presentaties staan online: deel 1deel 2.


Wanneer: 20 en 27 februari van 9u30 tot 12u
Waar: Deel 1 (20/02): Honky Tonk Jazzclub Dendermonde (Leopold II Laan 12 A, Bastion V, 9200 Dendermonde); Deel 2 (27/02): Documentatie- en Archiefcentrum Sint-Martens-Latem (Dorp 24, 9830 Sint-Martens-Latem)
Lesgever: Sophie Bossaert (Archiefbank Vlaanderen) en Frauke De Wilde (intergemeentelijk archivaris Land van Dendermonde)
Prijs:

Gratis

Organisatie: Erfgoedcel Leie Schelde, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Viersprong, Archiefbank Vlaanderen. Met steun van de Vrijwilligersacademie Oost-Vlaanderen.
Inschrijven:

Per mail via info@egclandvandendermonde.be of telefonisch op 052 25 03 402015

Het landschap kan je lezen. Landschapswandeling rond het oude vliegveld van Gontrode

Duizenden jaren geschiedenis zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in het landschap. Wat zich jaren, decennia, eeuwen geleden afspeelde in Gontrode is op een op andere manier nog altijd voel- en tastbaar. We zien als het ware een schilderij, een pittoreske omgeving, maar we kunnen ons niet meteen inbeelden wat er concreet achter zit. Toch bestaan er manieren om vanachter onze eigen bril, maar ook deze van een ander, naar dat landschap te kijken en het te interpreteren. Tijdens deze wandeling focussen we op de ruime omgeving van het oude vliegveld. We gaan op zoek naar waardevolle natuur- en cultuurelementen om zo de geschiedenis dichterbij te brengen. Een erfgoed- en landschapsdeskundige laten je vanuit verschillende hoeken en blikvelden naar het landschap kijken. De wandeling is ongeveer 3 à 4 km.


Wanneer: Zaterdag 24 oktober 2015 van 9u30 tot 12u
Waar: Afspraak aan de parking van ILVO, Scheldeweg 68, 9090 Melle
Lesgever: Chris De Smedt en Jan Olsen
Prijs:

€8 / €6 / €4 – info over kortingsmogelijkheden op www.vomingplusgent-eeklo.be

Organisatie: I.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo en heemkundige kring De Gonde
Inschrijven:

Inschrijven kan via Vormingplus Gent-Eeklo via een online inschrijvingsformulier of door te mailen naar info.gent.eeklo@vormingplus.be (met vermelding van de cursuscode: Proj. 2315). Telefonisch inschrijven kan via 09 224 22 65.