Feest in de straat

Van café-uitbaters over Meerstraatvrienden tot nieuw straatcomité

Meerstraters, die houden wel van een feest. Maar geen feest zonder organiserende en helpende handen. De man die het allemaal op gang bracht was Roger Verbanck. In 1954 maakte hij enkele cafébazen en vrijwilligers enthousiast om samen de eerste Meerstraatkermis te organiseren. Tot 1976 bleef hij de trekker. Later gaf hij de fakkel door aan het officieel comité: de Meerstraatvrienden.

Meer dan 25 jaar bleven de broers Van der Gucht en vele anderen zich inzetten voor de sfeer en gezelligheid in de straat. Na meer dan 10 jaar stilte, neemt een groep enthousiaste buren het nu over: het nieuw straatcomité ‘Wij van de Meerstraat’.

Vertier en plezier op de kermis

48 jaar lang, elk tweede weekend van september, vierde de Meerstraat kermis. De heraanleg van de straat in 1954 was de eerste keer reden om te feesten. Het volksfeest zorgde voor vele jaren feestplezier, met voor elk wat wils. Van een hondenkoers tot kaarting en wielerkoersen vanaf de jaren 1980. Een bal met optredens, een ware publiekstrekker, tot kermismolens en eten, veel eten. Tijdens bepaalde kermisedities smulden zelfs meer dan 500 mensen van varkens aan ’t spit. Voor de ouderen was er koffie met taart op maandag.

De kermis van 2002 was de laatste. De kostprijs en logistieke uitdagingen werden te groot. Naar aanleiding van ‘Vlaanderen feest’ op 11 juli kwam de straat nadien nog een paar keer samen (2010-2015).

Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint

De opbrengst van de kermis? Die werd gebruikt voor andere initiatieven in de straat. Op 6 december gingen Sint en Piet met snoep langs bij de kinderen. De ouderen schonken ze een rozijnenbrood. De Sint maakte steeds een ommetje op de Betsberg langs het toenmalig woonzorgcentrum en opvanghuis voor kinderen. Op beide plekken werd hij hartelijk onthaald en verwelkomd met gezang.

Een keer liep het bijna slecht af … het paard van de Sint sloeg op hol! ‘Zoekt dekking’, schreeuwde Piet. Het jaar erop koos Sint wijselijk terug voor een camionette …

Muziek klonk door de straat

Aanstekelijke muziek, goedgemutste mensen en een vrolijke sfeer: daar stond de Meerstraatkermis voor, en dat trok een trouw publiek. Het comité had dan ook een neus voor populaire artiesten, zoals Luc Steeno, Willy Sommers, Dana Winner, Jo Vally, Gary Hagger en de jonge Helmut Lotti.

De fans van het rockgenre konden in 1992 hun hart ophalen met Windorock. Twee jaar lang streek dit nieuw lokaal rockfestival neer op een weide in de straat. Op de affiche enkele klinkende namen uit de toenmalige rockscene van de Lage Landen: Gorki, Noordkaap, The Scabs, Golden Earring, De Mens … 

Reuzenvrienden van de straat

Maak kennis met het reuzengezin van de Meerstraat: vader Patatje, moeder Mathilde en zoon Kamiel. Patatje en Mathilde zagen het levenslicht eind de jaren 1960 en danken hun naam aan twee personages uit de toenmalige televisieserie ‘De filosoof van Haghem’. In 1985 werd hun zoon Kamiel geboren.

De reuzen gingen jaarlijks uit tijdens de kermis. Op muziek van de fanfare dansten ze met elkaar en bogen ze voor het publiek. Voor de kinderen steeds een hoogtepunt! Na iedere dans gaf het reuzenkoppel elkaar een kus. Elke reus werd gedragen door één drager. Vele sterke schouders vielen die eer te beurt. Jammer genoeg verdwenen de rompen van de drie reuzen. Enkel de hoofden en kleren bleven bewaard.

>Terug naar het overzicht