Waar kunnen we met deze reeks beter starten dan bij Meerstraters in hart en ziel, Christiane en Julien. Met een kopje koffie en een lekker chocolaatje erbij steken we van wal.
Meerstraters sinds 1978
Julien: “Toen we een paar jaar getrouwd waren, gingen we op zoek naar een eigen plekje. Wij hebben dit gekocht in 1978. Het oud hoevetje dat hier stond, hebben we zelf afgebroken en vervangen door het huidige huis.”
Het jonge koppel had niet de specifieke wens om in de Meerstraat te blijven, maar toen dit te koop kwam, hebben ze ook niet getwijfeld.
En dit is heel typerend voor de Meerstraat: eigenlijk zijn bijna alle ‘anciens’ in de Meerstraat terug te brengen tot enkele families. Het was heel gewoon om als kind in dezelfde straat te blijven wonen waar je opgegroeid was, net zoals je ouders, broers en zussen, tantes en nonkels. Gezelligheid troef en altijd iemand om een babbeltje mee te slaan na een lange werkdag.
Julien is geboren en getogen in de Meerstraat, hij heeft nooit de Meerstraat verlaten, net zoals zijn broers die ook in de Meerstraat wonen. Zelfs niet voor te trouwen, want Christiane woonde letterlijk om de hoek, in de Achterdries.
Meerstraatkermis
De 1ste Meerstraatkermis ging van start in 1956. Toen men in 1978 op zoek ging naar nieuwe bestuursleden, was het dan ook niet verwonderlijk dat men kwam aankloppen bij Christiane en Julien. Hoewel de 1ste keer een sprong in het onbekende was, kijken Christane en Julien met plezier en trots terug op de vele edities van de Meerstraatkermis. En terecht.
Christiane: “Niet enkel passeerden vele Vlaamse zangers de revue, het was ook telkens een mooie gelegenheid om samen te komen met buren en vrienden en bij te praten. Zo een kermis organiseren, was werken geblazen maar de voldoening achteraf was heel groot en het gaf een goed gevoel om iedereen te kunnen samen brengen.”
Een straat met vele kapellen
Vandaag telt de Meerstraat twee kapellen. Vroeger waren het er drie, maar zonder de Meerstraatvrienden zou het er maar eentje geweest zijn.
De bouwvallige kapel op de hoek van de Meerstraat en de Hoek ter Hulst was het feestcomité al langer een doorn in het oog. In 1982 was het niet langer om aan te zien en besloot men om de kapel af te breken en een nieuwe te bouwen. Het geld voor de bouw van de kapel werd samen gebracht deels door giften en schenkingen van buurtbewoners en deels met de opbrengst van de kermis. André en Roger namen de bouw op zich. Pastoor Van Der Meeren, die ook de jaarlijkse mis in de feesttent van de Meerstraatkermis leidde, zegende de kapel onder grote belangstelling plechtig in.
Mijn leukste Meerstraat anekdote:
Julien: “Een lolbroek uit de straat zat nooit om een grap verlegen. Toen hij op een avond samen met enkele buren na een avondje stevig doorzakken terug huiswaarts ging , verzamelde hij vlug op een wei enkele ezelstronten in een zakje. Met een gul gebaar bood hij zijn drinkebroers ‘verse vijgen’ aan, waarop die nietsvermoedend met hun hand in de zak gingen. Hilariteit alom!”