Educatief materiaal Viersprong

Het sierteeltverleden, mobiliteit, reuzen: rond dit lokaal erfgoed werkten we de voorbije jaren educatief materiaal uit. Vaak als onderdeel van een groter project.

Het materiaal richt zich tot verschillende doelgroepen en heeft elk zijn doelen. Ze zijn online raadpleegbaar of op te halen in het Erfgoedhuis in Moortsele.


Circusartiesten uit het verleden. De Slotshow

Een circusartiest heeft een belangrijke oproep voor de klas. Hij wil een nieuwe show brengen, maar zoekt inspiratie. Hij denkt dat hij die kan vinden in het rijke circusverleden van de streek rond Gent. En bij de leerlingen! Is jouw klas klaar voor de uitdaging?

‘Circusartiesten uit het verleden. De Slotshow’ is een speels, leerrijk en kant-en-klaar lespakket dat leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar uitdaagt om het verleden te verkennen én hun eigen creativiteit aan te wakkeren. Ze verkennen verschillende leergebieden en dat vanuit het fascinerende circusthema. Wil je op een boeiende en geïntegreerde manier rond circus werken? Dan is dit gratis totaalproject iets voor jouw klas!

Praktisch

  • Doelgroep: 4de tot 6de leerjaar
  • Begeleiding door leerkracht
  • Het lespakket bestaat uit heldere, digitale presentaties, een beknopte handleiding, enkele bijlagen en materiaallijst. Download ze hier gratis.

Belevingskoffer: sierteeltverleden

Waarvoor gebruik je een repikeerstokje? Zijn griffelspelden wasspelden voor kabouters? En wat ervaar je bij de geur van een groeiregulator? De belevingskoffer werkt o.b.v. objecthandling, een methodiek waarbij men vertrekt vanuit de therapeutische waarde van objecten.

De koffer bevat objecten uit de collectie van het LoS, het museum over de sierteelt in Oost-Vlaanderen, met bijhorende vragen als basis voor een gesprek met ouderen. Oud-siertelers zullen ze zeker herkennen, maar ook voor mensen die er niet vertrouwd mee zijn, bieden ze heel wat gesprekstof.

Meer lezen

Praktisch

  • Doelgroep: ouderen, inzetbaar als hulpmiddel in creatieve sessies.
  • Begeleiding door: mantelzorgers, animatoren en therapeuten in woonzorgcentra, of vrijwilligers. De kofferis te gebruiken zonder voorkennis. De fiches met info over de objecten en bijhorende vragen begeleiden je.
  • Materiaal: De koffer is gratis uit te lenen bij Erfgoed Viersprong (via ans.vandecotte@4sprong.be / 0484 81 65 52) en de Cultuurdienst Lochristi. De koffer kan op beide locaties gereserveerd & opgehaald worden.

Tracée travak: mobiliteit

2012-2016 liep bij Erfgoedcel Viersprong het project Tracé Travak. Het project onderzocht de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek (19de -begin 20ste eeuw). In een eeuw tijd veranderde het dagelijks leven door de komst van trein, tram, fiets en auto. Welke invloed hadden deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu?

Deel van het project was een rondreizende tentoonstelling, met behorende zoek- en doe-opdrachten. De tentoonstelling is helaas niet meer beschikbaar, de introductieles voor de klas wel! Ze sluit volledig aan bij de eindtermen voor de leergebieden Wereldoriëntatie en Nederlands.

Meer lezen

Praktisch

In 2023-2024 rollen we een nieuw project uit rond de mobiliteitscultuur van 2de helft 20ste eeuw tot nu. Ook over die periode zal educatief materiaal ter beschikking gesteld worden.


Van grote & kleine mensen: reuze-ideeën

Van grote reuzen en kleine mensen was een educatief project (2012-2015) dat kinderen liet kennismaken met het reuzenerfgoed van hun gemeente.

De kinderen en reuzen werden pennenvrienden: elke maand ontvingen de leerlingen een ‘brief van de reus’ waarin hij zijn levensverhaal vertelde en de leerlingen opdrachten gaf.

Knutsel een mini-versie van mij, speel mijn verhaal na, maak jullie (eigentijdse) versie van mijn reuzenlied, stel mij voor aan andere scholen uit de regio … Het reuzenschooljaar werd feestelijk afgesloten met een bezoek van de reuzen aan de deelnemende scholen.

Meer lezen

Praktisch

  • Doelgroep: 2de graad lager onderwijs
  • Begeleiding door: leerkracht
  • Materiaal: De leerkrachten kregen lesbrieven ter ondersteuning. We rollen dit niet meer zelf uit, maar stellen het materiaal wel ter beschikking! Interesse in het materiaal en contacten om dit zelf op te zetten? Contacteer Ans via ans.vandecotte@4sprong.be / 0484 81 65 52.

Erfgoedbank: oude foto’s, audio, video

Je wil je les stofferen met oude foto’s, video, affiches, prentkaarten? Dan vind je mogelijks je gading in onze Erfgoedbank Land van Rode. Stoeten en processies, inhuldigingen, kermissen, circus, vliegveld van Gontrode, het leven van alledag, mobiliteit … het zijn maar enkele van de vele thema’s waarover gedigitaliseerde beelden in hoge resolutie gratis ter beschikking staan. Het gebruik vraag je aan via de bewuste webpagina’s.

Met de Erfgoedbank Land van Rode brengen we het verleden van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens- Houtem in beeld. Daarvoor werken we samen met inwoners en lokale partners die hun collecties digitaliseren, beschrijven in een databank en tonen via de publiekswebsite. 


Digitale scheurkalender ‘Erfgoed: steengoed’

De scheurkalender ‘Erfgoed: steengoed!’ is een speelse en toegankelijke manier om kinderen te laten proeven van cultureel erfgoed. De scheurkalender is geen lespakket of les, maar kan je inzetten als digitaal tussendoortje in de klas. Doelgroep is het lager onderwijs. Als leerkracht ontdek je samen met je leerlingen adhv mooie beelden wat allemaal erfgoed is, en hoe erfgoed deel uitmaakt van onze leefwereld en omgeving. In combinatie met de prikkelende vragen en vele doe-opdrachten, zal deze kalender zeker ook jou en je klas weten te verrassen!

FARO ontwikkelde deze kalender samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media, erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel, en ART BASICS for CHILDREN (ABC).


IN DE MAAK!

Bij Erfgoed Viersprong lopen dit jaar en de volgende jaren verschillende erfgoedprojecten. Ook binnen die projecten ontwikkelen we educatief materiaal! Worden verwacht: pakketten rond circuserfgoed (beschikbaar vanaf september ’23), de bunkerlinie en de E17/mobiliteit (2de helft 20ste eeuw-nu).