CyRCuS. De parade is hier! (2023 – 2024)

Harry Malter, Frans De Vos, Pierre Minnaert, Blondin … Het circusverleden van de streek is rijk gevuld met klinkende namen uit de Belgische circuswereld. Vroeger kenden we vooral de rondtrekkende familiecircussen. Nu brengen kleinere gezelschappen circus meer en meer naar culturele centra en (straat)festivals. Steeds met lef, passie en gedrevenheid.

Niet zelden vinden huidige artiesten hun inspiratie in het verleden. Of ze zoeken net een vernieuwend spoor op. En zo draait het circusrad, of de ‘cyr’, rond. Even halt houdend in de streek.

> Volg het project op de projectwebsite

 

CyRCuS. De parade is hier!

CyRCuS kijkt niet enkel naar het circusverleden van de streek. Evenzeer werpt het project een blik op vandaag. Een jaar lang zetten we samen met vele partners het lokaal circusverleden, -heden en zijn evolutie in de kijker. Met een brede waaier aan activiteiten voor een breed publiek.

CyRCuS is:

  • Een parade: ‘parade maken’ is zoveel als de voorstelling van de artiesten, reclame maken voor de vertoning. Snuister door de digitale parade van circuspersonen die vroeger en nu iets betekenden in de streek. Ken jij nog personen die hierin thuis horen?
  • Een beeldverhaal: duik in het circusverleden a.d.h.v. thema’s, doorspekt met lokale feiten en gestoffeerd met historisch beeldmateriaal.
  • Een programma: van tentoonstellingen in Destelbergen en Sint-Lievens-Houtem, voorstellingen in het Cultuurhuis Merelbeke en GC De Kluize, lezingen, tot initiaties voor kinderen. Proef van het circus vandaag, of leer meer over het circus van vroeger.
  • Een lespakket: vanuit het thema circus en het lokaal circusverleden kan je op veel leerdoelen inzetten. Samen met Oetang Learning Designers werken we aan een educatief STEAM-pakket met een vleugje ‘mens en maatschappij’ voor het 4e-6e leerjaar. Beschikbaar vanaf 14 september ’23.

Partners

CyRCuS is een project dat leunt op vele schouders. Het is een samenwerking tussen Erfgoed Viersprong en de lokale besturen van de gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Met de steun en inbreng van Huis van Alijn en Circuscentrum.

Onze grote dank gaat daarnaast uit naar circusexpert André De Poorter. Zijn jarenlang onderzoek, zijn publicaties, archief en geheugen betekenden voor ons een grote bron aan informatie. Hartelijk dank André!

Dank ook aan onze lokale heemkundigen Jan Olsen (Erfgoed Melle), Roland De Blauwer (Erfgoed Melsen), Louis Gevaert (GEMUDES / HK De Oost-Oudburg / DSMG) en Heemkunde Houtem voor hun inbreng en samenwerking.

En niet in het minst dank aan stagiair Annelyn Heida (UGent, publieksgeschiedenis). Annelyn werkte mee aan het historisch onderzoek & de vertaling en digitale ontsluiting ervan. Mede dankzij haar inzet kon dit project de vorm krijgen zoals het er nu ligt. Dank u Annelyn!