Programma

Een jaar lang kan je in de streek deelnemen aan CyRCuS-activiteiten. Het programma laat jong en oud proeven van het circus van vandaag & blikt terug op het circus van vroeger.

Destelbergen gaf de aftrap op Erfgoeddag (23 april) met de ‘Beestige‘ tentoonstelling ‘Harry Malter. Van dierencircus naar familiepark’. Nog te bezoeken tot eind september (opgelet, zomerpauze!).

In het cultuurseizoen ’23-’24 kan je in GC De Kluize (Oosterzele), Cultuurhuis Merelbeke en CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem) verschillende straffe circusvoorstellingen en boeiende lezingen bijwonen. Kinderen kunnen hun circushart ophalen in verschillende workshops. Wees er tijdig bij!


April – september ’23

Tentoonstelling ‘Harry Malter. Van dierencircus naar familiepark’ (Destelbergen)

Zondag 23 april (opening op Erfgoeddag, 10u30-17u) tot 9 juli & 25 augustus tot 30 september

Cultuurdienst Destelbergen i.s.m. Erfgoed Viersprong, GeMuDes, DSMG, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, Familiepark Malter en Huis van Alijn

Circus Piste. Dat was de naam van het rondreizend circus van Harry Malter, opgericht in 1968. 45 jaar geleden vestigde hij zich definitief in Heusden (Destelbergen), een mooie gelegenheid om dit bijzondere circuserfgoed in de kijker te zetten. In deze expo kom je alles te weten over het circusverleden van Harry Malter en de liefde voor zijn dieren. Een boeiende tentoonstelling voor jong en oud rond het lokale circuserfgoed, met dank aan het Huis van Alijn.

Praktisch

 • Gratis
 • Locatie: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC), Kerkham 2 (ingang via Reinaertpark), 9070 Destelbergen

September ’23

Double you – B-FLAT (Merelbeke)

Donderdag 28 september (20u) & vrijdag 29 september (19u), Cultuurhuis Merelbeke

Familievoorstelling (6+)

Het Gentse circusgezelschap Be Flat geldt als de kameleon onder de circusartiesten. De mix van acrobatisch circus met urban sports zorgt voor de eigenheid van Be Flat. Double You is een circuscompositie gebaseerd op de ‘Fear Of Missing Out’. Vijf hybride artiesten delen twee podia, gescheiden door één muur. Het publiek is verdeeld over twee tribunes. Beide groepen hebben zicht op één scène. Schaduwen en geluiden bereiken de andere kant van het gordijn. “Waarom zit ik aan deze kant? Wat valt er daar te lachen? Ben ik misschien iets aan het missen?”

Double You is een sociaal experiment rond grenzen en identiteit. Iedere toeschouwer beleeft deze grensoverschrijdende circusvoorstelling op een andere manier. Iedereen drummer, iedereen acrobaat, iedereen welkom. Ben je klaar om jouw ‘FOMO’ te overwinnen?

Start ticketverkoop op 19 juni (9u).


Oktober ’23

Lezing ‘Het rijke Vlaamse circusverleden’, André De Poorter (Destelbergen)

Dinsdag 17 oktober 2023 (20:00 – 21:30), Berghine

Hoe komt het dat een circuspiste een ronde vorm heeft? Hoe is de familie Malter eigenlijk in Destelbergen terecht gekomen? Ontdek dit en zoveel meer tijdens de lezing ‘Het rijke Vlaamse circusverleden’ van circusexpert André De Poorter. Een niet te missen avond anekdoten en verhalen, met een link naar de vele Gentse circussen van weleer, de familie Malter en het Circus Piste van Harry Malter. 

André De Poorter is al van jongs af gefascineerd door de wereld van het circus. Hij schreef meerdere boeken over dit onderwerp waaronder ‘De geschiedenis van de Belgische circussen’ en ‘Belgische circussen & foortheater: van Blondin tot Ronaldo’.

Een samenwerking tussen het lokaal bestuur Destelbergen, GeMuDes, DSMG, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg en Erfgoed Viersprong.

Praktisch

 • Gratis
 • Locatie: Berghine, Dendermondesteenweg 437, 9070 Destelbergen
 • Reservatie is verplicht

Spokenbal – Halloweenwandeling, circuseditie (Sint-Lievens-Houtem)

Zaterdag 28 oktober 2023, start tussen 19u en 20u30

TIJD OM TE CIRCUSGRIEZELEN IN SINT-LIEVENS-HOUTEM!

Het Spokenbal is een interactieve Halloweenwandeling rond de pastorij van Zonnegem voor het hele gezin. De enthousiaste spelers van het Jeuk Meespeeltheater ontvangen je dit jaar in hun griezelige circuswereld. Samen met de jeugddienst organiseren zij deze geweldige Halloween wandeling en zorgen voor een sfeervol barmoment achteraf.

Praktisch

 • Deelnemers kunnen in drie tijdsloten starten tussen 19 uur en 20.30 uur.
 • De wandeling duurt gemiddeld 1 tot 1u30 en eindigt aan de pastorij.
 • Deelname kost 4 euro per persoon.
 • Inschrijven is verplicht.

November ’23

Kunstendag voor kinderen (Merelbeke)

Zondag 19 november 9u (kleuters) / 10u30 (lagere school) / 14u (6+), Cultuurhuis Merelbeke

Zelf aan de slag met verschillende aspecten van hedendaags circus? Doe mee aan een ouder-kind circusworkshop op Kunstendag voor Kinderen!

FA – Compagnie Amoukanama (Oosterzele)

Zondag 26 november (15u), GC De Kluize

Familievoorstelling – Circuskunsten, Banquine, platform, (partner)acrobatie, luchtacrobatie. Dans, muziek.

Een groep jonge mensen gaat op zoek naar een onbekend land, een nieuwe wereld. Ze hebben verschillende achtergronden, maar trekken samen op,  omdat ze verder willen gaan dan ooit. Voortgedreven door hoop, volgen deze opgewekte en openhartige jongeren een licht aan de horizon.

FA is een grote zoektocht naar verandering. Een reis die het kruispunt tussen Afrika en de Westerse wereld oversteekt. Een ode aan het leven die een diepmenselijke, heilige eenheid uitstraalt.

Compagnie Amoukanama is een Belgisch-Guinees gezelschap dat in Guinee kansarme jongeren opleidt tot professionele acrobaten. Voor de eerste grote productie van het gezelschap werken ze samen met de Franse regisseur en choreograaf Anthony Weiss. De productie kwam tot stand tijdens de coronaperiode wat in eerste instantie leidde tot een openluchtversie. Nu is er ook de meer uitgebreide zaalversie waarmee het gezelschap van september 2023 op tournee gaat. 


December ’23

Wij zijn mogelijk – Maud Vanhauwaert en Kurt Demey (Oosterzele)

Zaterdag 2 december (19u), GC De Kluize

© Stefan_Gevaerts

Wat als een dichteres en een mentalist de handen in elkaar slaan en samen poëzie schrijven, zonder woorden, maar in beelden met daartussen: ongrijpbare magie.

Kurt Demey en Maud Vanhauwaert nemen je mee in een intens wervelende show. Als circusartiesten brengen ze een aantal indrukwekkende, maar subtiele performances die je meteen bij de keel grijpen. Het spektakel vindt plaats in het midden van de scène, op nog geen meter afstand van het publiek. Kurt en Maud balanceren op de dunne grens tussen wat echt kan en wat fysisch onverklaarbaar is. Ze doen je voor even weer geloven: Alles Is Mogelijk. In ‘Wij Zijn Mogelijk’ wordt het gedicht van het papier losgetrokken. Poëzie vloeit samen met de ruimte, de voorwerpen en de individuele ervaring van de toeschouwer. Met als resultaat: een nieuwe, interdisciplinaire kunstvorm die niet alleen esthetisch, spannend en verrassend is, maar ook aanzet tot napraten. Onvergetelijk en magisch.


Januari ’24

Plock! – Grensgeval (Merelbeke)

Zondag 21 januari (14u en 16u), Cultuurhuis Merelbeke

(4+)

Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe krijgt hij de juiste vlek op de juiste plek? Moet hij de verf druipen, gieten, spatten, smijten? Werken met kwasten of stokken of volledige potten? Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Maar hoe hij ook draait, springt, rolt of zweeft, zijn schilderij lijkt niet op het origineel.

Plock! is beeldend circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een
acrobatische schilder. Een voorstelling voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren.

Plock! – Grensgeval (Oosterzele)

Zondag 28 januari (14u en 16u), GC De Kluize

Beeldend circus-geluidstheater voor iedereen vanaf 4 jaar.

Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe krijgt hij de juiste vlek op de juiste plek? Moet hij de verf druipen, gieten, spatten, smijten? Werken met kwasten of stokken of volledige potten? Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Maar hoe hij ook draait, springt, rolt of zweeft, zijn schilderij lijkt niet op het origineel.

Plock! is beeldend circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een
acrobatische schilder. Een voorstelling voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren.


Februari ’24

Salto Amortale – Serena Wuytack (Merelbeke)

Vrijdag 2 februari (20u), Cultuurhuis Merelbeke

Een kunstenaar werkt haastig aan een zoveelste opdracht en vergeet zijn eigen fantasie. Tot een jonge vrouw plots opduikt in zijn schamele atelier. Is ze de levende spiegel van zijn nooit afgewerkte beeldhouwwerk? Of zijn vlees-geworden inspiratie? Hoe het ook zij, ze heeft een ondeugende nieuwsgierigheid en gooit heel zijn voorspelbare leventje overhoop. Met haar ongeremdheid en betovering lijkt ze de wetten van de werkelijkheid te herschrijven.

Heerlijk circustheater met wervelende dansscènes en een hoog staaltje poëtische acrobatie, begeleid door de verrassende live muziek van audiokunstenaar Hans Beckers.

Start ticketverkoop op 19 juni (9u).

Exit – Circumstances (Sint-Lievens-Houtem)

11 februari (20u), CC De Fabriek Sint-Lievens-Houtem

Geen iedereen zonder mij, geen ik zonder de ander.

Exit toont de ontmoeting van vier individuen die één collectief pad belopen. In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen ze in en door de ruimte. Ze drijven elkaar aan, lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen toe en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen. 

‘Exit’ is een spannende, impressionante en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partner-acrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans).


Maart ’24

Belgische circusartiesten in Amerika – Gwendolien Sabbe (Merelbeke)

Maandag 11 maart (20u), Cultuurhuis Merelbeke

“Clementine, hier sta ik aan eene van de lithos die hier met honderde aan de muren geplaatst worden. Henri”⠀⠀

Dit schrijft acrobaat Henri ‘Bento’ Frans op de achterkant van de foto aan zijn vrouw Clementine wanneer hij door Amerika tourt met het befaamde Barnum & Bailey Circus, van 1910 tot 1912.

Hij is één van de zestigtal Belgische circusartiesten die begin vorige eeuw met de Red Star Line naar Amerika trok om er hun act in de grootste circussen van die tijd te spelen. Ze kruisen Amerika door, zijn constant onderweg van contract naar contract, hangen hier en daar de toerist uit, maken vrienden, missen het thuisfront, beleven avonturen en catastrofes.

Met foto’s, archiefdocumenten, audio- en videofragmenten vertelt Gwendolien Sabbe het verhaal van deze artiesten. Ze beschrijft hoe hun leven onderweg in Amerika er uit zag en zoomt in op enkele persoonlijke verhalen.

Gwendolien Sabbe is gepokt en gemazeld in de circuswereld: naast haar job als programmator circus – humor – circus & straattheaterfestival ‘groote stooringe’ in cultuurcentrum De Spil Roeselare leidt ze een onderzoek naar de vele Belgische circusartiesten die in de periode 1900-1940 naar Amerika trokken en deelt ze haar verhalen met een breed publiek, o.a. via de expo ‘Circus Onderweg’ in het Huis Van Alijn, artikels in Circusmagazine en de verder uitbouw van het online platform Circus Nomads.

Deze lezing kadert in het CyRCuSproject van Erfgoed Viersprong. Een samenwerking tussen Cultuurhuis Merelbeke en Erfgoed Viersprong.

Start ticketverkoop op 19 juni (9u).

Exit – Circumstances (Merelbeke)

30 maart (19u), Cultuurhuis Merelbeke

Familievoorstelling (7+)

Geen iedereen zonder mij, geen ik zonder de ander.

Exit toont de ontmoeting van vier individuen die één collectief pad belopen. In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen ze in en door de ruimte. Ze drijven elkaar aan, lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen toe en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen. 

‘Exit’ is een spannende, impressionante en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partner-acrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans).

EXIT’ werd geselecteerd voor het TheaterFestival 2023

“Voor de jury is ‘EXIT’ de spannendste circusvoorstelling die vorig seizoen in Vlaanderen te zien was. Verwondering regeert, maar nooit wordt ze vrijblijvend.”

Start ticketverkoop op 19 juni (9u).


BINNENKORT MEER

Achter de schermen werken we naarstig aan extra CyRCuS-activiteiten. Worden verwacht in het najaar ’23: nog meer lezingen en een tentoonstelling in Sint-Lievens-Houtem. Binnenkort meer!


VOORBIJE ACTIVITEITEN

Buitenspeeldag ‘Circus’ (Destelbergen)

Woensdag 19 april (14u-17u)

Jeugddienst Destelbergen

De Buitenspeeldag is een namiddag waarop we iedereen uitnodigen om lekker buiten te spelen. Want we toveren onze gemeente dan om tot één groot speelparadijs! In het Reinaertpark kan je naast het panna toernooi, … ook deelnemen aan een circusinitiatie. Tijdens deze circusinitiatie leer je de basics van verschillende circus tricks!

Kan jij jongleren? Of vang jij als een echte entertainer moeiteloos de diabolo op met het touw? Test het allemaal uit tijdens deze workshop! Onze leermeesters staan je bij in alle activiteiten en verklappen je zelfs enkele geheimen, shht!

Praktisch

 • Gratis & vrij toegankelijk
 • Locatie: Reinaertpark (Kerkham 2), Destelbergen

Buitenspeeldag ‘Circus’ (Lochristi)

Woensdag 19 april (13u-17u)

Vrijetijdsdiensten Lochristi

De Buitenspeeldag is een namiddag waarop we iedereen uitnodigen om lekker buiten te spelen. Want we toveren onze gemeente dan om tot één groot speelparadijs! De evenementenzone bestaat uit de parking van de bib, de terreinen van Jeugdlokalen Orphanimo!! en het terrein van de gemeentelijke kleuterschool. Jong en oud kan er naast voetbaldarts en lasertag … ook kennismaken met de circusact van Clown P.P. waarbij je zijn magische trucjes ontdekt. Wie weet kan jij hem ook nog iets aanleren?!

Praktisch

 • Gratis & vrij toegankelijk
 • Locatie: Evenementenzone (Koning Boudewijnlaan), Lochristi

Voorlezen en knutselen ‘Circus’ (Destelbergen/Heusden)

Woensdag 26 april (15u-16u)

© Destelbergen

Bibliotheek Destelbergen

‘Voorlezen en knutselen’ vindt één keer per maand plaats op woensdagnamiddag. Deze keer wordt er een half uurtje voorgelezen en een half uurtje geknutseld rond het thema ‘Circus’. De activiteit is bedoeld voor kinderen en (groot)ouders.

Muriel leest verrassende verhalen voor over het circus. Maak kennis met de clowns, de artiesten en de bonte dierenbende uit de circustent. Daarna gaan jullie samen knutselen. Wat het wordt, houden we nog even geheim, maar het wordt zeker en vast een knotsgek schouwspel!

Praktisch

 • Doelgroep: 4-8 jaar
 • Locatie: Villa Tuur, Axminsterhof 7, 9070 Destelbergen
 • Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht, via Eventbrite (de plaatsen zijn beperkt).

Voorstelling ‘Carrying my Father’ – THERE THERE Company (Oosterzele)

Zaterdag 10 juni (20u), GC De Kluize

© Bart Grietens

Deze voorstelling vindt plaats aan de vooravond van vaderdag.

‘Carrying my father’ is een fysieke, acrobatische voorstelling over dragen en gedragen worden. Over vasthouden en loslaten. Over kracht en rivaliteit. Op scène staan vier circusartiesten met hun vader. Acht volwassen mannen dragen elkaar, testen elkaar, ontmoeten elkaar waar we het niet verwachten. Acht lichamen die niet even sterk zijn, maar wel even krachtig in hun eigenheid en interactie. Ze ontdekken de uitdagingen van het ouder worden en de rijkdom van het samenwerken. Vaders en zonen onder elkaar. Centraal staat het besef: zoals de vader de zoon droeg, zo zal de zoon ooit de vader dragen.

“…..deze voorstelling is een schoolvoorbeeld van hoeveel schoonheid er schuilt in imperfectie. Carrying my father is een ontroerende oefening in zoeken, aftasten en elkaar uiteindelijk vinden.” Magali Degrande, Het Nieuwsblad ★★★★

Coproductie: GC De Kluize & Culturele Kring Land van Rode.

Animatie ‘Mini-reuzen-zeepbellenland en Circuskapsalon op Leven in de Kollebloem’ (Destelbergen)

Zondag 25 juni (13u tot 17u)

© Kurioza

Milieu- en cultuurdienst Destelbergen

De milieu- en cultuurdienst organiseren tal van leuke activiteiten voor jong en oud in het prachtige natuurlijke kader van de Kollebloem. We voorzien animatie voor klein en groter. Zo kan je zelf reuzebellen blazen of je haar laten opmaken in het circusthema door de kreezie kwaffeuzerie.

Praktisch

 • Gratis & vrij toegankelijk
 • Locatie: Kollebloem (Leenstraat 18 9070 Destelbergen)