CyRCuS. De parade is hier!

Zaterdag 15 april is het Wereldcircusdag. Dé aftrap van een jaar waarin Erfgoed Viersprong samen met de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem de spot zet op het lokaal circusverleden en -heden. We luiden de paradebel. CyRCuS. De parade is hier!

CyRCuS presenteert

Circus Minnaert met geschilderde banieren van Frans de Vos uit Balegem. Jaren ’20-’50 vaak te gast in de streek. Collectie Huis van Alijn

EEN PARADE, BEELDVERHAAL & LESPAKKET!

CyRCuS presenteert een parade met voor de streek belangrijke circuspersonen. Lees er hun levensverhaal of duik in de beeldverhalen. Verhalen over thema’s als het dagelijks leven, de acts, het leerproces, doorspekt met lokale feiten en gestoffeerd met historisch beeldmateriaal.

CyRCuS brengt vanaf september ’23 ook een STEAM-lespakket met een vleugje ‘mens en maatschappij’ voor het 4e-6e leerjaar, met lessen opgebouwd rond thema’s en personen uit het lokaal circusverleden.

EEN CULTUREEL PROGRAMMA

Een jaar proeven van het circus van vandaag, of kennis vergaren over het circus van vroeger. Dat brengt CyRCuS. Destelbergen geeft de aftrap op zondag 23 april (Erfgoeddag) met de opening van de ‘beestige’ tentoonstelling ‘Harry Malter. Van dierencircus naar familiepark’. Kinderen uit Destelbergen & Lochristi krijgen hun circusbad op Buitenspeeldag (19 april). 

Later op het jaar volgen voorstellingen in Cultuurhuis Merelbeke en GC De Kluize (Oosterzele), lezingen, voorleessessies tot circusinitiaties voor kinderen. Hou hun kanalen in de gaten voor meer!

Hoe het begon …

Harry Malter (1938-2019), dompteur, oprichter Circus Piste & familiepark Harry Malter in Destelbergen. Met toestemming van S. Malter

HARRY MALTER

Het idee voor CyRCuS startte bij Harry Malter. De circusdirecteur en dierentemmer vestigde zich 45 jaar terug in Destelbergen. Ongeveer 30 jaar terug opende hij er het familiepark Harry Malter. Het belang van Harry Malter en bij uitbreiding de Malterfamilie in de lokale en Belgische circusgeschiedenis is niet te onderschatten.

Maar kende de streek ten oosten van Gent nog grote circusfiguren & – families?

Zulma Demeyer (1910-2008), acrobate. Circusfamilie Demeyer was in de jaren ’20 vaak te gast op Houtem Jaarmarkt. Collectie Huis van Alijn

MEER CIRCUSERFGOED

Blijkt van wel! Frans De Vos en circusfamilies Demeyer, Minnaert, Van Lissum (circus Jhony) … ze passeerden vele malen langs de pleinen of kenden in de streek zelfs hun thuis. Wie waren ze? Welke artiesten zijn hier vandaag actief & waar? 

Het rijke verleden werd de basis voor een project dat niet enkel de blik werpt op dat circusverleden, maar evenzeer kijkt naar het circus vandaag én zijn evolutie.

De ‘cyr’ in CyRCuS

Adobe Stock Photo

De ‘cyr’ in CyRCuS symboliseert de beweging en evolutie binnen het circus. Uitgevonden in 1925 (Duitsland) kwam het ‘cyr wheel’ via de gymnastiek in het circus terecht. Het kende doorheen de tijd verschillende versies en kende een nieuwe opmars sinds midden jaren ’90 door de Canadees Daniel Cyr.

Het cyr geldt als metafoor voor het modern circus. Het heeft wortels in het verleden, maar brengt ook vernieuwing. Durven doordraaien! Dat is de sleutel om met de ‘cyr’ te kunnen werken.

Oproep

Circusscholen, -workshops … Vandaag kan je op vele plekken circustechnieken aanleren (Circuskamp, Merelbeke, 2012). © Lokaal bestuur Merelbeke

CyRCuS is een jaar lang te volgen via de projectwebsite & mediakanalen van de partners. Want het verhaal is niet af … Er is ongetwijfeld meer te ontdekken, verzamelen, ontsluiten. CyRCuS vult het circusverhaal van de streek een jaar aan. Weet je meer? Heb je recentere verhalen, beeldmateriaal …? Contacteer Erfgoed Viersprong.

Het licht gaat aan, de muziek galmt door de boxen. CyRCuS. De parade is hier!

CyRCuS is een project dat op vele schouders staat. Het is een samenwerking tussen Erfgoed Viersprong en de lokale besturen van de gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Met de steun en inbreng van Huis van Alijn, Circuscentrum, André De Poorter en lokale heemkringen.