Wie is Fréderic Demeyer?

Zijn jeugdjaren & acts

Fréderic kwam niet uit een circusfamilie, maar had een grote fascinatie voor het circus. Als veertienjarige jongen verliet hij het ouderlijk huis om het vak te leren. Het circusleven lonkte. Met een evenwichtsnummer trok hij mee met reizende gezelschappen als theaters Libot, De Jonghe, Thijs.

Circusfamilie Demeyer

Gertrude, Bertha, Marino, Fréderic

Zijn eerste vrouw, Elisa De Vos, leerde Fréderic kennen tijdens zijn tijd bij foortheater De Vos (‘Theatre des enfants courageux’). Ze was de dochter van de ‘patron’. Ze kregen samen een zoon: Marino (1892-1966). Bij de geboorte waren er verwikkelingen en Elisa overleed een maand later.

In 1894 hertrouwde Fréderic met Stephanie Rogez. Het koppel kreeg vier kinderen: Bertha (1894-1921), Gertude (°1897), Pierre (1903-1986) en Zulma (1910-2008).

Cirque Variété (Minnaert – Demeyer) (1903-1911)

Fréderic verliet het gezelschap De Vos in 1901. Een jaar later was hij, samen met zijn neef Pierre Minnaert, verbonden aan het foortheater Spriet (1902). In 1903 startten ze samen hun eigen Cirque Variété. In een tentje met een diameter van amper 12,5 meter trad Fréderic op als acrobaat en august*. Hij werd hierbij geholpen door zijn oudste zoon Marino. Geleidelijk aan werden ook de andere kinderen Demeyer ingeschakeld. Ze deden samen clownsacts tot 1911.

Het circus had in 1908 en 1909 een druk seizoen in de regio. Ze waren 1x te zien in Oosterzele, 2x in Balegem, Bottelare, Schelderode, Scheldewindeke en in Sint-Lievens-Houtem op de jaarmarkt. Een weetje: toen ze in 1909 in St-Lievens-Houtem speelden, verdienden ze op vrijdag tijdens de jaarmarkt 198,40fr; de zater-, zon- en maandagavond samen liepen hun inkomsten op tot 402,80fr. Zeker niet slecht als je bedenkt dat de inkomprijs toen varieerde tussen 25 en 50 centiemen.

Familie Demeyer: van Theater Variété (1912-1914) naar Circus Demeyer (1919-2028)

Vanaf 1912 toerde Fréderic Demeyer, zonder Minnaert, verder met een kermistheatertje ‘Theater Variété’. Na het plotse overlijden van Frederic zette Stephanie de zaak verder met haar stiefzoon Marino en de vier andere kinderen. Tot WOI uitbrak. Na WOI hervatten ze het reizen en een jaar later startten ze Circus Demeyer op. Het theater werd omgevormd tot een circus van 18 diameter. Elk van de kinderen nam hier een of meerdere acts in op. Voor het einde van het seizoen in 1928 gooide Circus Demeyer de handdoek in de ring. Drie van de kinderen gingen elk hun eigen weg als succesvolle circusartiesten.

In de jaren 1920 tot 1928 stond Circus Demeyer enkele keren op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem. De jaarmarkt was steeds hun laatste speelplaats van het seizoen. Zoals vele andere kermismensen spraken ze spottend van ‘Sint-Lieven-Morem’ omdat het plein toen nog niet geplaveid was en het er die periode van het jaar meestal modderig bij lag. 

Volgende generaties Demeyer

Marino Demeyer werkte bij Circus Demeyer met de paarden, speelde witte clown en deed de regie. In 1916 trouwde hij met Leonie Minnaert (jongste zus van Pierre Minnaert). Na het einde van circus Demeyer bleef het koppel in België. Ze werkten jarenlang bij zowat alle Vlaamse circussen. Vooral honden- en geitendressuur was hun specialiteit.

Bertha Demeyer huwde met Gust Goeman. Gust speelde august bij circus Demeyer. Zelf bleef Bertha niet in het vak.

Pierre Demeyer bewees zijn veelzijdigheid als acrobaat aan de ringen, voltigeur te paard, fietsacrobaat, perchist*, equilibrist* en august. Hij werd bekend in Nederland als clown Pietro in circus Van Bever. Met dit circus toerde hij tot 1959 in binnen- en buitenland. Samen met zijn vrouw Marie Colpaert (1907-1968) traden ze op als Merry & Peter in een populair cascadeursnummer. Ook hun zoon Hector Demeyer was een circusartiest in hart en nieren.

Zulma Demeyer, de jongste, trad op als (koord)danseres en trapeziste. Ze bracht een acrobatieact met haar toekomstige man, de Nederlander Harry Merks.


*august: slapstick clown / * perchist / *equilibrist