Bronnen

Het CyRCuS-project kan terugvallen op heel wat onderzoekswerk dat reeds verzet werd door circusspecialisten, – kenners en erfgoedwerkers.

Wil je zelf verder het circusverleden- en heden induiken en verkennen? Een overzicht van de belangrijkste bronnen, organisaties en collecties die we raadpleegden.

André De Poorter

André De Poorter is onderzoeker en specialiseerde zich sinds 1986 in de geschiedenis van de Belgische circussen en circusartiesten. Zijn onderzoek ontsloot hij via verschillende publicaties. André De Poorter bouwde doorheen de jaren een enorme beeldcollectie en archief uit. Zijn collectie wordt duurzaam bewaard binnen de collectie van het Huis van Alijn.

  • ‘Belgische circussen & foortheaters. Van Blondin tot Ronaldo’, André De Poorter, 2005
  • ‘Gentse circusartiesten’, André De Poorter, 2009

Circuscentrum

Circuscentrum is het steunpunt voor de Vlaamse circussector. Ze investeren in de professionalisering en duurzame groei van de circuskunsten, zowel via een actieve dienstverlening voor de sector als via de verdere ontwikkeling en ontsluiting van kennis over en binnen de sector.

Circuscentrum heeft een bibliotheek en documentatiecentrum met boeken, artikels, dvd’s, etc. Raadpleegbaar op afspraak.

We raden ten zeerste hun interviewreeks en dvd ‘Living Circus Treasures‘ aan met o.a. interviews met Harry Malter, José en Jetty Van Lissum (Circus Jhony), Wienercircus, Jean Gebruers en Rose-Marie Malter. Daarnaast is ook de circustijdslijn het bekijken waard.

Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven (Gent). Samen met een divers publiek verkennen ze hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu. Het museum verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen. In 2020-2021 kon je er de expo ‘Circus onderweg bezoeken over het dagelijks leven in een rondreizend circus met reisverhalen van Belgische circusartiesten.

Het Huis van Alijn bewaart en ontsluit een grote collectie beeldmateriaal over circus in België. Het grootste deel van de beelden gehanteerd binnen het CyRCuS-project komt uit deze collectie.

Heemkundige uitgaven

Enkele lokale heemkundigen voerden reeds onderzoek naar een lokale circusfiguur.

  • ‘Franciscus de Vos, schilder’, Jan Olsen (Erfgoed Melle). In: ‘Graauw door de eeuwen’, 2005, red. Paul Verhuyck en Corine Kisling.
  • ‘Funerair erfgoed’, Jan Olsen. In: De Gonde 2017, nr. 1 (Erfgoed Melle)
  • ‘Circus tijdens Houtem Jaarmarkt’, Dieter Waterloos (Heemkunde Houtem), 2019

Meer weten?

Heb je een vraag rond een specifiek thema? Of wil je algemeen meer weten? Neem contact met ons op en we helpen je verder.