Wie is Ulrich Malter? (°1939)

Zijn kinderjaren

Ulrich werd geboren in 1939, een jaar na zijn broer Harry Malter. Als kleine jongen trainde hij verschillende dieren zoals vossen en een papegaai. Samen met het gezin belandde hij in 1954 in België na jaren rondtrekken in Duitsland en Nederland. Op dat moment, op zijn vijftiende, dresseerde hij al beren. Later was Ulrich ook nog boeienkoning, clown en apentemmer.

Van Tiroler naar Wienercircus

Alle kinderen van Gottfried en Anna Malter werkten mee in het Tiroler Circus, zo ook Ulrich, als dresseur. In 1965 richtte hij samen met zijn vrouw Irene Aspeslag het Wienercircus op. Hij was zo de eerste telg van de Malterfamilie die op eigen benen ging staan. Ook in het Wienercircus stonden dieren lange tijd centraal (leeuwen, beren en olifanten), maar daar kwamen ze doorheen de jaren meer en meer van terug.

De volgende generaties: Lucky & Alexandra Malter

Het Wienercircus koos al snel na de opstart voor een winterstandplaats in Gentbrugge. De zoon van Ulrich Malter en Irene Aspeslag, Lucky Malter, was clown bij het circus. Samen met Ricky Canone (zoon van de leeuwentemmer), groeide hij op in het Wienercircus en ging hij naar school in Melle. Lucky overleed in 1999 na een slepende ziekte. Hij werd begraven op het kerkhof van Melle centrum. Op zijn grafsteen staat een circustent gegraveerd, naast een dubbelportret: als burger en als circusclown.

Begraafplaats Lucky Malter, Melle

Lucky Malter (1962-1999) liet een vrouw, Nancy Dobbels, en dochter, Alexandra Malter, na. Alexandra gooit momenteel internationaal hoge ogen met haar hoelahoep act. Ze is de enige Malter-circusartieste van haar generatie. Ze groeide op in het circus en leerde met de hoelahoep werken op haar 13de. Op 18-jarige leeftijd verliet ze het Wienercircus om met haar act haar eigen weg te gaan. Ze treedt overal ter wereld op, bij verschillende gezelschappen en in TV-shows.

Wienercircus vandaag de dag: Ricky Canone

Het Wienercircus is tot op vandaag actief en is daarmee het oudste en een van de laatste rondtrekkende circussen in België. Het circus reist nog steeds onder dezelfde naam. Het staat gekend als een gezellig circus dat bouwt op een lange traditie, maar de vernieuwing niet schuwt. Ricky Cannone, die door Ulrich en Irene als hun eigen zoon werd beschouwd, nam de taken van Lucky over en heeft sinds 2005 de leiding als directeur. Het Wienercircus is zo een vaste waarde in het land en treedt nog regelmatig in de regio op.

Wienercircus, Mariakerke, 2023

In 2013 bracht Circuscentrum de dvd ‘Living Circus Treasures’ uit: vijf hartverwarmende filmportretten van even veel boeiende circusfamilies. Wiener Circus was er een van. Bekijk hieronder de half uur durende documentaire waarin Ricky Cannone het verhaal van Wiener brengt, aangevuld met waardevol archiefmateriaal. Regie: Gerrit Messiaen (bron: Circuscentrum)