Wie is Gustaaf Bernart? (1897-1969)

Gustaaf was een tonnenspringer. En niet zo maar een. Als meervoudig Belgisch kampioen (alle gewichten) was hij een krachtpatser eerste klas. Dat zag ook Pierre Minnaert. Hij nam Gustaaf in dienst als acrobaat en helper. We spreken jaren ’20. De kinderen van Minnaert waren toen nog te jong om actief mee te helpen. Als acrobaat deed Gustaaf een voltige act samen met de kinderen Gaston, Odilon en Suzanne. Zo leerde hij de elf jaar jongere Suzanne Minnaert kennen. Ze huwden in 1930.

Les Bernardos

Het koppel Suzanne en Gustaaf traden samen op als Les Bernardos. Gustaaf ontpopte zich tot een befaamd tonnenspringer. Een act waarbij zijn sterke beenspieren goed van pas kwamen. Vanuit stilstand sprong hij in, uit en over verschillende vaten. Zelfs met Suzanne op zijn rug. Dat bleef niet onopgemerkt. In 1939 verlieten ze Circus Minnaert voor Circus Demuynck. Bij het uitbreken van WOII besloot het gezin te vluchten naar Frankrijk. Suzanne Minnaert liet er het leven in 1943. Het gezin, vader Gustaaf en hun kinderen bleef actief in de circuswereld.

Trio Roger

Gustaaf en Suzanne hadden twee kinderen: Roger en Bertha (1932-1988). Broer en zus traden al van jongs af met een dansact samen op als Marlène en Willy. In 1948 keerde Gustaaf met zijn twee kinderen voor enkele seizoenen terug bij Circus Minnaert. Ze vormden toen het acrobatisch Trio Roger/Trio Bernardos.

Zoon Roger Bernart woonde later lange tijd met zijn vrouw in de Pontstraat (Melle). Samen baatten ze er een kindermolen uit.