Wie is Corneel Van Hummelen?

Corneel van Hummelen werd geboren in Mechelen en was muzikant, jongleur en clown. Hij startte zijn circuscarrière in 1948 bij het jongleursduo ‘Vekos‘ (Jeanne en Jan Van der Veken uit Nederland). Samen met zijn vrouw Muguette Dupré (1922-1997) vormden ze een aanvulling op hun act: ‘Vekos’ werd ‘4 Vekos’. Soms traden ze zonder Corneel op, als ‘Les Trois Vekos’. De samenwerking met het jongleursduo Van der Veken bracht het koppel tot bij internationale gezelschappen als Americano (Spanje) en in het Koninklijk Circus in Brussel.

Covanellis

Na een internationale carrière besloot het koppel in 1952 om onder de naam ‘Covanellis’ als zelfstandige jongleurs hun eigen pad te volgen. Met Covanellis gooiden ze in de streek hoge ogen bij circus Minnaert. Corneel speelde er ook mee in het orkest. De volgende jaren traden ze met hun act ook op bij andere circussen, o.a. bij Circus Weduwe A. Semay (1954).

Witte clown Pascali & presentator

Daarnaast bouwde Corneel ook aan zijn act als witte clown Pascali, samen met Hector Demeyer (clown Toto Brux). Twee muzikale clowns in één act. Daarnaast had hij nauwe banden met de Malterfamilie. Corneel presenteerde bij Tiroler-, Wiener- en Apollocircus en trad nog op in het Harry Malterpark. Met zijn vrouw trad hij nog jaren op in zalen met een amusementsprogramma.

Corneel Van Hummelen verbleef tijdens de jaren vijftig met zijn woonwagen in Gentbrugge, op Koer Vyncke. Later verhuisde hij naar Destelbergen (Lossystraat).


Corneel Van Hummelen was doorheen zijn carrière in dienst bij tientallen circussen. Met Vekos bij Boum-Boum en Americano (Spanje), Ancienne Belgique. Als Covanellis bij Circus Minnaert, Libot, Wed. Arthur Semay, Ca-va-seul, Europa en Bobbejaan Schoepen. Als witte clown Pascali bij Tirolercircus, Wienercircus, Apollo/Rose-Marie Malter, Demuynck

Carrière